Румънските полицаи ще се возят в луксозни автомобили BMW

0
Парите, дадени за луксозните коли, се равняват на заплатите за една година на около 2060 полицейски служители
Парите, дадени за луксозните коли, се равняват на заплатите за една година на около 2060 полицейски служители Снимка: БТА

Парите, дадени за луксозните коли, се равняват на заплатите за една година на около 2060 полицейски служители

Корпусът за контрол към румънското правителство ще направи проверка на обществената поръчка за закупуване на автомобили марка BMW за румънската полиция, съобщи правителственият говорител Дан Карбунару, цитиран от агенция Аджерпрес, предаде БТА. Проверката ще бъде осъществена по искане на министъра на вътрешните работи Лучиан Боде, уточни говорителят.

Началникът на румънската полиция Беноне Матей заяви в понеделник, че процедурата за закупуване на автомобили BMW за Генералния инспекторат на румънската полиция е била контролирана от Националната агенция за обществени поръчки. 

Закупуването на тези автомобили обаче предизвика критики в обществото и сред служители по сигурността.

Федерацията на синдикатите на Националната администрация на затворите посочи, че с парите, похарчени за луксозните возила, министерството на вътрешните работи би могло да плаща заплатите за една година на около 2060 полицейски служители, пише в. „Адевърул“. 

В авторска статия на страниците на „Адевърул“ политическият анализатор Ралука Бобок пише, че става дума за „мега измама“, подготвена от президента Клаус Йоханис, вътрешния министър Лучиан Боде и Михаел Шмид – „приятел и спонсор на румънския президент“. Според журналистката случаят е на път да предизвика истинско земетресение на политическата сцена в Румъния.

Евродепутатът от партия РЕПЕР Алин Митуца обяви, че е сезирал Европейската прокуратура, която е оглавена от бившия главен прокурор на румънската антикорупционна дирекция Лаура Кодруца Кьовеши. Половината от средствата за тази обществена поръчка се осигуряват от европейски фондове – чрез Оперативната програма за голяма инфраструктура, напомня „Адевърул“.

Преди няколко дни президентът Клаус Йоханис заяви, че приятелството му с бизнесмена Михаел Шмид "не е имало значение", когато се е стигнало до спечелването на търга за закупуването на 600 автомобила BMW за румънската полиция за около 98 милиона леи.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари