Сираков: "Левски" ще има нов собственик

0
Той не назова името на въпросния човек и загатна, че става дума за англичанин, който няма нищо общо с политиката, а бизнесът му е ситуиран в САЩ
Той не назова името на въпросния човек и загатна, че става дума за англичанин, който няма нищо общо с политиката, а бизнесът му е ситуиран в САЩ Видео: bTV

"Преговорите са завършили. Всичко е в ръцете на адвокатите", заяви мажоритарният собственик на "сините"

Футболният клуб "Левски" ще има нов собственик. Това обяви мажоритарният собственик на акциите в момента - Наско Сираков, цитиран от bTV. Той не назова името на въпросния човек и загатна, че става дума за англичанин, който няма нищо общо с политиката, а бизнесът му е ситуиран в САЩ.

Сираков говори в местността Могилката, където преди 107 години на 24 май е основан "синият" клуб. Договорът все още не е подписан, но преговорите са завършени. Той се надява, че формално новият собственик ще влезе във владение до края на настоящата седмица. 

"Сега е моментът да обявя едно ново начало за нашия клуб. Преговорите и кореспонденцията са от повече от шест месеца. Всичко е завършено и е в ръцете на адвокатите. "Левски" ще има нов собственик", каза Сираков.

"Новият собственик поема всички задължения на клуба до този момент. Осигурява издръжката Левски да се върне там, където му е мястото. Приоритет номер едно е построяването на нов европейски стадион по най-бързия начин. Футболът е бизнес и човекът гледа на това като бизнес. Никой не идва, за да инвестира 150 млн. евро, защото очите са ми "сини", добави той.

Сираков ще остане като президент на клуба. Той беше категоричен, че е изпълнил поставената цел от преди близо година - "Левски" да не фалира. 

На 2 юни 2020 г. Сираков получи мажоритарния пакет акции на клуба (86,6%) от бившия собственик на клуба Георги Петров - приближен до бизнесмена с няколко обвинения от българската прокуратура Васил Божков, чиято фирма пък беше основен спонсор на клуба преди настъпилите промени в Закона за хазарта.

"Аз лично, а и всички вие предполагам, изпращаме най-тежката година в синята история. Аз, когато дойдох преди година обещах, че "Левски" няма да фалира и мисля, че това го изпълних. Не съм обещавал резултати, но сега ви ги обещавам.", каза още Сираков.

Като приоритет за евентуалния нов собственик, голмайстор номер 1 в историята на "сините" посочи построяването на нов стадион, като Сираков призова за подкрепа от страна на феновете и държавните институции, за да бъде решен казусът със собствеността на "Георги Аспарухов". 

През 2017 г. разследване на bTV показа, че "сините" използват съоръжението без договори и без да плащат наем, а държавата всяка година отделя около 80 000 лв. за данъци за комплекса. Стадион "Георги Аспарухов" е построен през 1963 г. и винаги се е използвал от "Левски".

"Ако го питате него, той ще ви каже, че след три месеца иска да започне строенето на нов стадион. Ще бъде съборено и кабриото. При всички положения ще имаме нужда от подкрепа от държавните органи. Нещо, което сме наследили и ни е завещано от нашите деди, които са отделяли от залъка си и са работили като кучета, за да го има стадион „Георги Аспарухов“, ние сега трябва да искаме разрешение за нещо, което е наше. Искам да кажа на всичките ни политици и държавници да не им се налага да се сблъскат със синята любов. Ние сме единствените, които сами сме си построили стадиона. Очаквам пълно съдействие от всички държавни институции на тази тема. Искаме до две години да имаме европейски стадион, който ще е основата на пътя на "Левски" към Европа, където ни е мястото", заяви Сираков.

"Единственото, което ме е интересувало, е сигурността на "Левски". Ако дори една точка от инвестиционния план не се изпълнява, акциите ще се върнат в мен. Това е една гаранция не за мен, а за "Левски" и за всички вас. Човекът е съгласен с това нещо", допълни той.

Сираков оставя клуба в тежка финансова ситуация със загуба в размер на над 4 млн. лева за 2020 г. Редица футболисти разтрогнаха договорите си, след като не са получавали заплати от февруари насам. 

"Честитя ви този празник! Нас ни очакват много, много по-добри времена", завърши своето изказване Наско Сираков.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари