Ще се открият ли нови работни места от китайските инвестиции у нас?

0
За първи път от 2012 г. насам България и Китай имат общи стратегически интереси, коментира дипломатът Милен Керемдчиев
За първи път от 2012 г. насам България и Китай имат общи стратегически интереси, коментира дипломатът Милен Керемдчиев Видео: NOVA

От 2012 г. Китай измести инвестиционния си фокус от Западна Европа към Източна. За съжаление България беше последният вагон на влака, в който се бяхме качили всички”.

Така Милен Керемдчиев, дипломат и бивш зам.-министър на външните работи, коментира срещата „16+1”, чийто домакин беше София.

За първи път от 2012 г. насам България и Китай имат общи стратегически интереси. Китай наистина иска да насити с инфраструктурни проекти и да инвестира в региона. Тяхната идея е през гръцките пристанища да може с добра инфраструктурна свързаност китайските стоки да достигнат по-бързо в Европа”, коментира Керемдчиев, цитиран от NOVA.

Според него, ако нашата страна си изиграе правилно картите, ще влезем в полезрението на големите китайски инвеститори.

Най-големите китайски инвестиции в ЕС са влезли във Великобритания. Следват Германия, Италия и Франция. От източноевропейските държави най-големи инвестиции са влезли в Унгария. Според различните данни у нас са влезли между 130 и 200 милиона долара за последните 20 години”, поясни Керемдчиев.

На един китайски инвеститор му трябва между 6 и 18 месеца да осъществи своите инвестиционни намерения. Това за европейските стандарти е дълъг период от време. Много е възможно да видим реално влизане на конкретни проекти едва след година и половина”, поясни бившият зам.-министър на външните работи.

Относно АЕЦ „Белене” той е на мнение, че Китай ще участва от гледна точка на финансирането, а технологията ще бъде европейска.

Източник: NOVA
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Приемате ли тази жена за Ваша законна съпруга?!?!
- Приемам!
Отчето погледнал към младоженката и рекъл: - Момче, пак те питам..

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари