Ще санират панелките и без единодушно съгласие

0
317 блока имат сключени договори за саниране с Българската банка за развитие
317 блока имат сключени договори за саниране с Българската банка за развитие

Няма да е необходимо съгласието на всички собственици, за да бъдат санирани панелните блокове безплатно от държавата. Това стана ясно от думите на регионалния министър Лиляна Павлова

"Два са най-често срещаните проблеми пред общините и собствениците. Липсата на 100 % съгласие за участие в програмата, заради отказ на един или два апартамента да се включат в нея е единият от тях. Другият проблемен случай е при големите сгради – тези, които са с дилатационна фуга, имат много входове и някои от тях вече са обновени, заради което останалите не могат да кандидатстват за саниране на цялата сграда", каза министър Павлова. 

„Ще анализираме броя сгради и най-честите проблеми, след което в края на април ще предложа на Министерския съвет варианти как да ги подкрепим. Възможно решение е ако общото събрание и общината са съгласни дадена сграда да не отпада заради липса на съгласие за участие в програмата от страна на само един или двама собственици на обекти в дадена сграда. Целта ни е да създадем малко по-голяма гъвкавост, но при преценка на юридическите и всички други рискове”, обясни министърът.

„По отношение на блок секциите не можем да си позволим санирането да е през вход. Възможен вариант тук е да бъдат санирани отделни секции от сградите, които са с по десет входа, например, а след това да бъдат санирани останалите”, заяви тя.

След 1 януари 2016 г. и сградите с по-малко от 36 апартамента ще могат да кандидатстват за обновяване с цел постигане на енергийна ефективност.

В момента 317 блока имат сключени договори с Българската банка за развитие за саниране, а заявленията са над 500. Процесът на избиране на изпълнители, продължава като през есента се очаква да започнат реалните строителни дейности.

Източник: Economic.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари