Ще ремонтират 18 паметника в Русенско

0
Очакваната помощ от страна на държавата възлиза на 41 224 лв.
Очакваната помощ от страна на държавата възлиза на 41 224 лв.

Осемнайсет паметника и паметни плочи на територията на област Русе бяха предложени за ремонт по време на вчерашното заседание на постоянно действащата междуведомствена областна комисия по военни паметници, водено от заместник областния управител Валентин Колев.

Очакваната помощ от страна на държавата възлиза на 41 224 лв.

С малко над 15 000 лева се предвижда да бъдат ремонтирани три паметника в община Борово. Става дума за монумента на загиналите през Балканската, I-та и II-та световни войни в Екзарх Йосиф, както и за този на загубилите живота си в сраженията през 1912 – 1918 година и 1944 – 1945-а. В сметките влизат и възстановителни дейности по паметната плоча с имената на отдалите живота си за Освобождението на Обретеник, намираща се в непосредствена близост до читалището в селото.

В беленско също се очаква ремонтът на три паметника, които са извън общинския център, като дейностите там са оценени на 2 528 лв. С тях ще се извърши ремонт на два войнишки паметника съответно в Дряновец на убитите по време на войните от 1912 – 1913 година и в Копривец на участвалите в Първата и Втората световни войни, както и на една паметна плоча в село Стърмен, увековечаваща героизма на Рачко Яков и Петър Караиванов през Отечествената война.

В Две могили пък е заложена рехабилитацията на паметника, намиращ се в училищния двор в Кацелово. Той е посветен на загиналите за Родината в Балканската, Междусъюзническата и I-та световни войни. Начинанието ще излезе около 2 700 лв.

В община Сливо поле идеята е да се ремонтират два паметника за общо 4916 лв. По-конкретно става дума за този на загиналите във воините между 1912 и 1945 година в Голямо Враново, както и за паметните плочи с имената на героите от Балканската, Междусъюзническата и Първата световна войни в Малко Враново.

В Ценово за 7 129 лв. ще се прави ремонт на мемориала на загиналите във войните. Колкото до община Русе идеята е да се освежат 8 монумента и паметни плочи, като за тях от републиканския бюджет ще се отделят 8 700 лв. 7 от паметниците са извън гр. Русе.

В Русе се предвижда единствено освежаване на Мемориала на загиналите във войните за национално обединение, намиращ се на ул. „Александровска“. Сред останалите паметници, които ще бъдат освежени са тези на загиналите среднокулчени във Втората световна война, на отдалите живота си в Балканската и Първата световни войни в Мартен, на загиналите за Родината в Сандрово, както и на прославилите родния край през Балканската и Първата световни войни в Николово. Същевременно три паметни плочи с имена на храбри патриоти били се за свободна, единна и независима България в Ново село, Тетово и Хотанца също ще бъдат освежени.

От общините Иваново и Ветово не бяха направени предложения за възстановяване на войнишки паметници. От Ветово дори посочиха, че сами успяват да намерят средства за поддръжката на военните паметници в общината, като скоро предстои да отправят предложение за изграждането на два нови такива.

По време на заседанието част от направените предложения, които обаче не са споменати по-горе, бяха отхвърлени, тъй като те не могат да се третират като военни паметници по смисъла на нормативната уредба, уреждаща въпроса. Интересен факт е, че в областта има повече от 80 военни паметника.

В най-кратки срокове направените и одобрени предложения ще бъдат изпратени в Министерството на отбраната, където те ще бъдат разгледани. При първа възможност се очаква да започне тяхното поетапно финансиране.

Припомняме, че в последните 4 години от държавния бюджет бяха осигурени 11 700 лв. за изграждането на два военни паметника в община Ценово. Става дума за Мемориала на загиналите във войните за национално обединение в Новград, както и паметна плоча на загубилите живота си в Балканските, I-та и II-та световни войни в Беляново. Други 22 150 лв. са използвани за ремонт на 11 военни паметника в общините Бяла, Две могили, Ценово, Сливо поле и Русе.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари