Ще наблюдаваме първото за 2015 г. слънчево затъмнение

0
Поради размера и траекторията на Луната, такива затъмнения се наблюдават през около 360 години за едно конкретно място
Поради размера и траекторията на Луната, такива затъмнения се наблюдават през около 360 години за едно конкретно място

Тази седмица в петък ще можем да наблюдаваме първото за тази година пълно слънчево затъмнение. Поради размера и траекторията на Луната, такива затъмнения се наблюдават през около 360 години за едно конкретно място.

Пред 1999 г. беше видимо пълно слънчево затъмнение на територията на България, което имах щастието да наблюдавам. Сега обаче, наблюдавано от нашата страна, Слънцето ще бъде покрито частично от Луната – само 53% в максималната фаза на затъмнението. За тези, които искат да гледат пълно затъмнение, екипът астрономи на Slooh ще го снима от Фарьорските острови и ще го излъчи на живо – можете да гледате тук,  но в момента страницана не е достъпна, но ще я обновим своевременно, ако се наложи. Стриймингът ще започне в 10:30 ч. българско време.

А къде ще бъде видимо пълното такова затъмнение? Най-северните части на Европа, както казах Фарьорските острови, Гренландия и арктичната територия на Норвегия Свалбард. Пълното покриване на Слънцето от Луната ще продължи 2 минути и 46 секунди.

За тези, които смятат да наблюдават частичното слънчево затъмнение – за територията на България то ще започне в 10:42 ч. и ще продължи 2 часа и 16 минути. Максималната фаза е в 11:49 ч. Това важи за територията на София. За други части на България тя е както следва:

 - Русе – 11:54 ч. 

 - Бургас – 11:55 ч.

 - Варна – 11:57 ч.

 - Видин – 11:49 ч.

*Не забравяйте да се снабдите с необходимите аксесоари (очила за наблюдаване на слънчево затъмнение), тъй като точно по време на затъмнение короната на Слънцето е най-опасна за наблюдение. Пазете очите си!

Източник: SMART NEWS
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари