Венера ще се скрие зад Луната в четвъртък

0
Явлението ще може да бъде наблюдавано от Земята, но трябва да се подготвите
Явлението ще може да бъде наблюдавано от Земята, но трябва да се подготвите

Това ще бъде второто подобно явление през 2023 година

Венера ще бъде скрита зад Луната за повече от час в четвъртък, предаде ТАСС, като цитира пресслужбата на Московския планетариум, пише БТА.

"В четвъртък, 9 ноември, Венера ще се скрие зад Луната за 1 час, 12 минути и 32 секунди. Ще има затъмнение на Венера от Луната, или както астрономите наричат това явление, закриване на Венера от Луната. Това ще бъде второто подобно явление през 2023 г.", се посочва в съобщението.

Феноменът ще бъде достъпен за наблюдения от западната част на Русия, Европа, Африка и Азия, а също от териториите на Шпицберген и Гренландия.

"За да наблюдавате това явление, трябва да се подготвите. Необходимо е предварително да се намерят Луната и ярката Венера. Когато небето е ясно, те ще се виждат с невъоръжено око, но можете да ги търсите с телескоп или бинокъл", уточняват астрономите.

Намаляващата Луна ще бъде във фаза, близка до новолунието (13 ноември). Венера ще се скрие зад осветения ѝ край, а след края на затъмнението ще се появи зад неосветения.

Неотдавна наблюдавахме последното за 2023 г. лунно затъмнение. То настъпи вечерта на 28 октомври и беше видимо от Азия, Австралия, Индийския океан, Европа, Африка, Атлантика, източните части на Северна и на Южна Америка.

Продължителността на затъмнението от полусянката на Земята беше 4 часа, 25 минути и 16 секунди. Продължителността на затъмнението от сянката на Земята беше 1 час, 18 минути и 9 секунди.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    1
    плюс минус
    Е, и? Не прочетох в колко часа ще се случи това небесно явление. Денем, нощем, сутрин, вечер, по обед, в полунощ?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари