Български учени заминават за Мексико, за да изследват пълно слънчево затъмнение

1
Единствено по време на този тип затъмнение може да се види слънчевата корона
Единствено по време на този тип затъмнение може да се види слънчевата корона Видео: NOVA

Единствено по време на този тип затъмнение може да се види слънчевата корона

На 8 април около обяд ще станем свидетели на пълно слънчево затъмнение. Учени от България се отправят към Мексико, откъдето то ще може да се наблюдава най-добре.

Слънчевото затъмнение ще бъде видимо от малка част от териториите на Мексико, САЩ и Канада. „Пълната фаза ще се наблюдава от много по-ограничен район. Тя ще започне почти от централната част на Тихия океан. Ще се движи в посока изток, североизток, ще навлезе в Мексико, където всъщност ще се наблюдава най-продължителна и пълна фаза. В щата Доранго с продължителност 4 мин. и 28 секунди”, заяви физикът Пенчо Маркишки от Института по астрономия към БАН, предава NOVA.

Подготовката на Цветан Цветков за тези четири минути тече вече няколко месеца. Като главен асистент в Института по астрономия, той е един от българските учени, които отиват на място, за да изследват явлението.

Тя тече повече от половин година, правим различни експерименти , настройваме техниката за да подсигурим нейната правилна употреба по време на затъмнението. Защото цялото време, което имаме, за да свършим работата, заради която пътуваме ще бъде около 4 мин. За това време трябва да сме сигурни, че всичко работи неизправно и че ще успеем да проведем всички наши експерименти”, каза главният асистент в Института по астрономия Цветан Цветков .

За науката интерес представляват само пълните слънчеви затъмнения, защото единствено по време на тях може да се види слънчевата корона. „Планираме да направим изследване на слънчевата корона , нейната структура нейната форма и сплеснатост. Да изследваме поляризираната светлина на слънчевата корона. Това всичко е толкова важно, тъй като околните слънчеви затъмнения и до днес остават един рядък шанс да изследваме именно тази най-външна част от слънчевата атмосфера в нейната цялост”, допълни Цветков.

По статистика близо 44 милиона души ще имат възможност да видят слънчевото затъмнение.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари