Ще излизаме в отпуск без съгласието на шефа

0
Тази промяна в наредбата за отпуските одобри Министерският съвет
Тази промяна в наредбата за отпуските одобри Министерският съвет

Работниците с дневни договори ще вземат и социални помощи.

Работниците вече имат възможност да ползват отпуск и без съгласие на началника си, а само с 2-седмично предизвестие. Тази промяна в наредбата за отпуските одобри Министерският съвет по предложение на социалния министър Ивайло Калфин.

Пускането сам в отпуск работникът може да направи, ако шефът не му е дал възможност да си ползва дните през годината, в която му се полагат, или през първите шест месеца от следващата година.

Ежегодно до 31 януари работодателят трябва да уведоми всеки от работниците си индивидуално колко дни отпуск има да взема за годината и колко са му останалите от предходната.

Отпада обаче задължението на фирмите да правят общ график за ползването на отпуските.

Промените в наредбата бяха направени заради приетите от Народното събрание изменения в Кодекса на труда. Според тях при отлагане на отпуск вече може да се прехвърлят за следващата година всички дни, а не само 10, както бе до момента.

Работещите на дневни договори в селското стопанство да не губят право на социални помощи, одобриха още министрите. Те приеха изменения в правилника към Закона за социалното подпомагане, според която доходът от дневните договори не се взема предвид при определяне на правото на социално подпомагане.

Дневни договори може да се сключват само в селското стопанство, и то единствено за бране на плодове, зеленчуци и розов цвят.

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари