"Линамар" осъди уволнен служител да плати обезщетение

0
Русенецът е "ужилен" с близо 2 000 лева от бившия си работодател
Русенецът е "ужилен" с близо 2 000 лева от бившия си работодател Снимка: Фейсбук

Русенецът е "ужилен" с близо 2 000 лева от бившия си работодател

Може ли работодателят да те уволни, а след това да те осъди за това, че си напуснал предсрочно, без да спазиш предвидения в трудовия договор срок за предизвестие? Оказва се, че може.

В това се убеди русенец, приключил с работата си в „Линамар Лайт Металс“ през 2019 година. Четири години по-късно Окръжният съд в Русе реши, че той държи бившия си обезщетение за 45 дни или 1453,80 лв. плюс дължимата законова лихва. Като се добавят и 400 лева разноски за производството, които също за негова сметка, сумата отива към 2 хиляди лева, пише вестник "Утро".

Русенецът е уволнен от „Линамар“ дисциплинарно поради неявяването му на работа без уважителна причина два поредни дни - 12 и 13 януари. Съгласно Кодекса на труда, при дисциплинарно уволнение прекъсването на трудовото правоотношение е по вина на служителя. Затова той дължи на работодателя обезщетение в размер на брутното си трудово възнаграждение за срока на предизвестието при безсрочен трудов договор, а при срочен - и в размер на действителните вреди, постановява съдът.

Адвокатът на потърпевшия излага доводи, че това дисциплинарно уволнение е незаконосъобразно. Тъй като обаче служителят не е оспорил в законовия срок този акт, съдът отхвърля тези аргументи.

Това не е първото дело, което канадската „Линамар“ води срещу свои бивши служители и изглежда там е много лесно да започнеш работа, но доста трудно - да напуснеш. Фирмата е една от малкото, които преследват и в съда тези работници, които се осмелят да напуснат, без да чакат да изтече срокът на предизвестието им по договор. През миналата година няколко такива дела минаха през съда и приключиха в полза на фирмата.

Макар въпросният член от Кодекса на труда да съществува от години, работодателите рядко прибягват към него. Обикновено срокът за предизвестие в договора е 30 дни, а заплатата се дава с месец закъснение, така че много често става така, че никой нищо не дължи. И дори служителят да не е покрил част от обезщетението, до съдебни дела се стига изключително рядко, тъй като финансовата полза е малка, а реномето на работодателя страда. Но „Линамар“ явно е възприела друг модел на действие.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    8
    Русенец
    Да въртиш бизнес за милиони и да правиш кокошкарски работи. Дори и глобите не могат вече да спрат хората.
  • 15
    7
    истина ви казвам
    а колко е вярна статията и поръчкова реклама за лайнамар ,да плаши балъците,може само да видим в сайта правосъдието ,ама не е мой проблем
  • 3
    6
    гасгас
    гат няаш нищо, няаа ко ти земат . щом си са докарал да бачкаш за русенските шефки фирмажийски и канаски нонбинар лгт666+ ,начи има да чакат ужилените близо 2000 ЛЕВА ,а не евра !
  • 4
    5
    до анонимния тарикат
    Отделно се чудя дали ти си някое от тарикатчетата отнесло глоба, докато добросъвестните му колеги си изпълняват задълженията. Когато ти боклуко не си изпълняваш задълженията за които си нает по договор на определена позиция, се налага някой твой колега да изпълни твоите задължения без да му се заплаща допълнително. Иначе си тръгнал да разсъждаваш с половин мозъчна клетка и да обиждаш на курви. Описанието за курвите "работарки" така като гледам е за теб. Аз бих добавил към твоето описание: Ганьо тариката готов да прецака колегите си като скатава от работа, смърди недоволен, че си понесъл последствията.
  • 15
    4
    Анонимен
    Отделно се чудя що за мазна и редка курва трябва да си с голи ръце и гърди да излезеш на амбразурата срещу работниците?.И да обясняваш видиш ли шефа какъв светец бил?И че служителите му са си го всеки сам си избира дали да спазва условията или не , като не му отърва .Не мога да разбера каква е тая посредствена логика какво те е яд тебе че някой не бил спазвал? Като си доволен мълчи ,ти ли имаш отношения с трудово наетите . Няма нужда някой да става адвокат на някой без да му е искано.Много прости и редки и мъжки и женски курви работарки има в Русе.За жълти стотинки за готови да целуват гъза на някой и да правят мръсотии
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари