Реколтата от пшеница е под въпрос в Добруджа

0
Очертава се недостиг на хлебно зърно заради липсата на валежи
Очертава се недостиг на хлебно зърно заради липсата на валежи Видео: NOVA

Очертава се недостиг на хлебно зърно заради липсата на валежи

Почвената влага е едва наполовина от необходимото. Очертава ли се недостиг на хлебно зърно и какво ни очаква?

Според Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите, ситуацията е притеснителна. "Посевите тръгнаха трудно, изкарахме изключително суха есен, което беше предпоставка за късното покълване на пшеницата. Далеч са от нормалното си развитие, не можаха да се зазимят. Средно валежите са около 160 литра на квадратен метър. Необходимият запас от влага се получава при над 300 литра", обясни тя. И допълни, че България потребява около 3 млн. тона стока, а това количество е налично дори да няма добра реколта тази година, предаде NOVA.

По думите ѝ липсата на дъжд носи стрес на пшеницата. "Предстои тежка кампания от сеитби напролет, която ще бъде доста трудна без влага. Рисковано е да се прекалява с торовете в момента, а и цената им е много по-висока. Ако не завали оттук насетне, няма да очакваме реколта. Спазваме стриктно регламентите за пестициди и торове. Това струва страшно много ресурс на земеделците, сега са над 250 лева на декар. Цените на препаратите са с 40% нагоре, това вдига себестойността на продукцията. Фалитите са имагинерни, но междуфирмената задлъжнялост е голяма. Ще поискаме от банките да изчакат да си вземат вземанията", посочи Жекова.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    2
    Sandokanbg
    Спокойно ще остане неизнесена пшеница около 1,5 милиона тона от реколтата от 2022г. Така че , и нищо да не произведем ще има за хляб , фураж и водка .
  • 2
    1
    123
    украйна ша на рани. голяма, щедра, братска държава, развита. и без друго последните 6 месеца само нейното зърно лапаме. свикнахме му вече. важното е да бие Русия. а това че няма зима шеста подред година и че не вали няма никакво значение.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари