Шотландия иска да напусне кралството

0
Премиерът на Шотландия се опасява, че условията за Брекзит може да се окажат неблагоприятни за страната
Премиерът на Шотландия се опасява, че условията за Брекзит може да се окажат неблагоприятни за страната

Премиерът на Шотландия Никола Стърджън каза, че започва подготовка за отделяне от Великобритания, ако това се окаже най-добрият път за страната.

Британците гласуваха за излизане от Европейския съюз, но голямото мнозинство от шотландските избиратели се обявиха за оставане. Това отново разпали дебатите за бъдещето на Шотландия в Обединеното кралство, писа агенция "Ройтерс", цитирана от БТА.

Само преди две години, също на референдум, шотландците предпочетоха да останат част от Великобритания. Според Стърджън е възможно да бъде проведено повторно допитване, в зависимост от това как Великобритания ще договори бъдещите си отношения с ЕС и дали интересите на Шотландия ще бъдат зачетени.

"Ако установим, че нашите интереси не могат да бъдат защитени в рамките на Обединеното кралство, независимостта трябва да остане възможност, която Шотландия да има правото да разгледа.

Ето защо ние ще предприемем подготвителни стъпки, за да запазим тази възможност открита пред шотландския парламент, ако той прецени, че е необходимо
", каза тя.

Стърджън не конкретизира в какво ще се изрази тази подготвителна работа, но подчерта, че безпрецедентният характер на Брекзит означава, че трябва да се вземат предвид всички възможности за бъдещите отношения с ЕС и с останалата част от Обединеното кралство.

Онази Великобритания, в която ние гласувахме да останем през 2014 г., се променя фундаментално, перспективите пред нея са за несигурност, сътресения и непредсказуемост, каза Стърджън.

При тези обстоятелства има голяма вероятност само независимостта да ни гарантира максимален контрол над бъдещето, добави тя.

Стърджън изрази опасения, че условията за Брекзит може да се окажат неблагоприятни за Шотландия.

Според нея има признаци, че Обединеното кралство върви към "твърд", а не към "мек" изход, т.е. към "бъдеще извън единния пазар и само с ограничен достъп и със значителни ограничения върху свободното движение".

Източник: БТА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари