Шопска салата поскъпва

0
Нов удар по туризма
Нов удар по туризма

Поскъпват домати, краставици и дори сиренето с растителни мазнини, което ползват в ресторантите

Бутилка олио гони 4 лева в магазина

Любимата на чуждите туристи у нас шопска салата поскъпва. Това е поредният удар по родния туризъм, след като само за седмица цените на основните ѝ съставки - домати, краставици и дори сиренето с растителни мазнини, което основно се слага в салатата в ресторантите у нас, са се повишили, пише вестник Труд.

Най-голямо е поскъпването при краставиците – цената на вносните се е вдигнала с 9,1% и се продават по борсите по 1,80 лв. за кг, а на оранжерийните – с 10,2 на сто и на едро стигат до 2,40 лв. за килограм. При доматите увеличение има на стоката от парници с 4 на сто само за седмица, като на тържищата килограм от тях вече струва над 3 лева. С 2 на сто е поскъпнало сиренето с растителни мазнини, което се продава по 3,60 лева килограм. Заради далеч по-ниската си цена именно него използват в салатите и пиците в заведенията. Цената на истинското сирене – от краве мляко намалява, но дори и така не пада на борсите под 6,80 лв. за килограм.

Продължава да се вдига и цената на олиото, като литър вече се продава по 3,14 лева и то на едро, а в магазините на дребно гони 4 лева.

Повече от началото на април плащаме и за фасул, и брашно, като цените им са се увеличили съответно с 2 и 4 на сто за седмица.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първи учебен ден.
Ученик държи химикал в ръцете си и пита седящия до него:
- Брат, откъде се сменяше за кирилица?

Харесай Дунавмост във Фейсбук