Шофьор на цистерна: Няма закон, с който да ни спират на паркинга

6
В България има товари с температурен режим, които не трябва да се спират – лекарствата, бързоразвалящи се храни
В България има товари с температурен режим, които не трябва да се спират – лекарствата, бързоразвалящи се храни Снимка: Община Русе

В България има товари с температурен режим, които не трябва да се спират – лекарствата, бързоразвалящи се храни

„То е казано много просто – според европейската спогодба за превоз на ADR товари не трябва да се спират такива автомобили. 8 години минавахме, нямаше задръстване от цистерни, в един момент попитах – защо ни спирате, кое се промени, кой закон? Няма такъв закон. Нищо не искам, освен да се спази законът“, казва Ненко Митев пред Русе Медиа.

Водачът припомня, че има нормативна уредба, която указва кои са проверяващите и контролиращите органи. Служителите на частния паркинг нямат право да спират камионите и да не ги пропускат към държавната граница. „По кой закон полицията ни връща горе на паркингите, нарушавайки спогодбата? Ако има неподчинение на полицейско разпореждане, той влиза в колизия със спогодбата за превоз на ADR товари. За да изпълниш полицейското разпореждане, трябва да нарушиш закон. Казвал съм – напишете ми акт, няма да наруша закона. И досега не са ми писали, но ако ми напишат, отиваме на съд, вадим закона и той ясно и точно ще си покаже“, категоричен е шофьорът на цистерна.

Той дава пример със страни, които не са в ЕС, но също спазват тази спогодба. Като Украйна например – там директно отклоняват опасните товари през друг пряк маршрут, за да не чакат на границата, и не ги спират. В България има товари с температурен режим, които също не трябва да се спират – лекарствата, бързо развалящи се храни.

Преди един месец колега на паркинга е чакал 14 часа с 20 тона череши за превоз до Букурещ. Разваля му се агрегата, 14 часа стои и в края на 14-ия час пише – колеги, черешите не ставаха за нищо, не знам какво трябва да направя. Не са го пуснали да излезе, държали са го до последно. По същия начин имаше с пъпеши. Един месец след въвеждането на този буферен паркинг, във връзка с тия нарушения, има фирми, които търпят загуби. Колеги бяха писали, че вече има подадени жалби в европейската комисия по транспорта. Има товари, които са на температурен режим, с червен печат. Тях нямаш право да ги спираш, но тук всичко се спира наред“, каза Ненко Митев.

Проблемът не е само за българските, а и за чуждестранните шофьори, които обаче не могат да се защитят заради езиковата бариера. Имало е преди време подобен проблем от румънска страна, където са се опитвали да карат такива товари да изчакват. След серия обаждания на тел.112 това е прекратено като практика, защото е в нарушение и не може да се редят пълни цистерни на опашка да чакат.

Ненко Митев определя служителите на фирмата, която обслужва паркинга и които стоят на изхода към границата, като доста агресивни. Укорява и полицията за поведението на органите на реда. „Колегите от чужбина не могат да се преборят, защото полицията също ги връща и те се притесняват да не им напишат актове. В чужда държава да ти направят акт е много тежко и неприятно. А тук се нарушава европейско законодателство. Влязохме в конфликт при едно от преминаванията си, тогава се обади един началник по радиостанцията и каза – да не се правим на интересни, 150 камиона /специални товари –б.а./ държат на паркинга. Тук става дума за 150 нарушения на ден и няма орган, който да ги контролира. Предният път полицаите казаха, че ще ми напишат акт, аз ги питах на какво основание. Само на метри от тях е автомобилът на фирмата, който е качен на тротоара. Кой може да паркира на тротоара, по кой закон е паркирал там в нарушение“, пита Ненко Митев.

Заради различното време, по което се движат и преминават границата, водачите на специални товари трудно могат да се съберат заедно на едно място. Затова са упълномощили колегата си да изрази общите им тревоги и проблеми.

Искаме да се спазват законите, за да не създадем опасност, защото ако стане някой инцидент, тогава всички тези, които направиха тази организация – рискова, много рискова, всички ще се изпокрият. Ще остане единствено водачът да носи отговорност, а той в случая не носи никаква вина, защото е принуден да не спазва закона, и то от държавни органи“, каза още Ненко Митев.

Той и колегите му се надяват институциите на всички нива да реагират адекватно на поставените въпроси и да сложат край на практиката, която нарушава и българското, и европейското законодателство.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    8
    Bili
    Абе измилихте си по една хартиена табелка на стъклото (MILK).което е на контейнер и пътуваа 3 месеца по кораби несе разваля.а като качите такъв контейнер и предреждахте опашката тарикати.ядохтели сега шкурката.АЙДЕ СЕГА С МЕНЕ ЗАЕДНО ДА ЧАКАШ КУЛТУРНО КАКТО СИ МУ Е РЕДА.БОЛИ А ЖЕСТОКО НАЛИ ЛАЙ НА РИ MILK??? Kak е сега разваля ли се МИЛК а🤣
  • 4
    7
    Аlex
    А има и превоз на животни/ не от жъ лтите павета, разбира се/!
  • 3
    6
    Бай Чеп
    Полицаите са най-големите нарушители на закона! Като видя случайно някой изряден, например спрял насред кръговото на безмитна и уставно си пуснал сините мигалки на патрулката, направо ми иде да спра и да го прегърна! Обикновено спират в нарушение на закона и цяла Европа минава и ги гледа!
  • 4
    5
    До 3
    Ееее,те тогава твоите идоли,ще ни забранят и да живееме ...
  • 2
    4
    Сико
    Типичният българин - за него няма ред и законност!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари