Ще има ли втори мост над Дунав при Русе?

5
След като темата за втори мост Русе  -Гюргево отново е на масата, сега на ход е търсенето на възможности за финансирането му
След като темата за втори мост Русе -Гюргево отново е на масата, сега на ход е търсенето на възможности за финансирането му

След като темата за втори мост Русе -Гюргево отново е на масата, сега на ход е търсенето на възможности за финансирането му

През седмицата и от Европейската банка за възстановяване и развитие обявиха, че са готови да инвестират в трето съоръжение над река Дунав, свързващо България и Румъния. А данните показват, че от началото на годината трафикът се е увеличил с 20 на сто.

Горещини и засилен трафик на Дунав мост посрещат разговорите за ново съоръжение при Русе, предава БНТ. Движението ще остане интензивно през целия летен сезон. Броят на леките автомобили значително се е увеличил заради румънските туристи, които влизат в страната. Не намаляват и ТИР-овете, като средно за денонощие в двете посоки преминават по 1 300 камиона. Втори мост в региона ще облекчи трафика, смятат шофьори.

Андрей Ратару, шофьор от Молдова: "По-лесно се пътува през Русе, защото пътят ми е по-кратък до нашата страна. Но понякога имаме товари, с които преминаваме през Видин-Калафат. Сега идвам от Турция. Опашката е дълга, жегата е голяма и ни е много трудно. Ако има втори мост, ще е много по-удобно, няма да има такива опашки, като сега."

Михайло, шофьор от Украйна: "Пътувам от Азербайджан до Украйна. От тук малко или много е по-бързо, по-добре се кара, тук пътят на 100% е по-хубав."

Снимка: БНТ

От Българо-румънската Търговска Камара добавят, че от началото на тази година преминалите камиони са с 30 000 повече, а колите даже двойно повече.

Снимка: БНТ

Шофьорите имат и алтернатива - фериботът, но не им е изгодно, изчислява шофьорът Мартин Кандов:

"Би било по-добре. Ето вече няколко часа стоя и чакам и не знам кога ще минем. По принцип минаваме през Силистра, но много се обикаля. Фериботът е по-скъп, обаче по-бързо става."

И въпреки опашките, за шофьорите има и една добра новина - вече изчакват реда си при добри условия на буферния паркинг.

"Въпросът е изключително важен, защото това ще свърже Русе с агломерацията на Букурещ и България с Румъния и Изтока и Запада в Европа. Този мост, който е в момента е построен 1954 г. и има само по една лента в двете посоки и в крайна сметка, въпреки че има и жп линия, е едно съоръжение, което вече времето го е изпреварило", каза Пенчо Милков, кмет на община Русе.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    3
    Наблюдател
    Разбира се, че ще има. След успешно ремонтираното, реновирано и действащо летище - Русе, след построените магистрали в посоки София, Варна, Букурещ, Гърция и Турция, съвсем скоро очаквайте и втория мост над Дунава, двупосочен тунел под Дунава, метро, пристанища за контейнеровози и за круизни лайнери, както и космодрум на NASA и SpaceX. Ей ся' само да завърши "водният цикъл" и всички тези благини са въпрос само на броени месеци.
  • 4
    2
    ГКПП
    Не. Военно стратегически е неправилно. Трябва да е на друго място... Оряхово или Лом
  • 18
    1
    плюс-минус
    Първо да направят магистрала до Русе.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари