Шивашка фирма в Русе предлага работа и безплатна квартира на бежанци

2
Шивашка фирма в Русе предлага работа и безплатна квартира на бежанци
Снимка: novinar.bg

Четири шивашки фирми от София, Русе, Гоце Делчев и Ловеч искат да наемат бежанци от Сирия. Засега са обявени около 100 свободни работни места, съобщава “Труд”. Работодателите предлагат и безплатна квартира на чужденците за период от 6 месеца, докато стъпят на краката си. Инициативата е на Българската асоциация на производителите и износителите на облекло и текстил.

Преди дни Държавната агенция за бежанците и Агенцията по заетостта организираха среща със сирийците, настанени в центъра в софийския квартал “Военна рампа”, на която е присъствал човек на бизнес организацията.

Заплатите на сирийците ще са като на българските работници, гарантира представител на една от шивашките фирми. Обикновено наетите в бранша вземат по 500-600 лв. на месец, като за неопитни кадри възнаграждението е още по-малко. Заради ниските заплати текучеството в отрасъла е голямо. Предприятията често се оплакват, че имат поръчки от западни фирми, но не могат да намерят работници.

За да бъдат наети легално сирийците, трябва да имат статут на бежанци. От ресорната агенция обещали на работодателите да съдействат за бързата обработка на документите на чужденците. Работодателите обаче се опасяват, че в масовия случай сирийците не искат да останат в България и не очакват наплив от желаещи да седнат зад шивашката машина.

От Агенцията по заетостта заявиха пред “Труд”, че ще организират срещи между сирийци и работодатели и в центровете в Харманли, Пъстрогор и софийския квартал “Овча купел”. Експертите ще запознават чужденците с услугите, които представя институцията, като им раздават брошури, преведени на арабски език. През тази година социалното министерство разработи отделна програма за безработни, придобили бежански статут. Целта е 200 души да се запишат на курс по български език и курс за професионална квалификация, а 100 от тях да започнат работа. Заплатите им ще се финансират от държавата. Междевременно от правителството обявиха, че до края на годината ще имаме 6000 места за настаняване на бежанци. Освен ограда по границата ще остане и охраната, за да спре притока на търсещи закрила.

Източник: Вестник Труд
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари