Шефът на ООН: Провалът с климата ще означава икономическа катастрофа

0
Прекалено дълго време корпорациите разгласяваха фалшивата история, че икономическият растеж и справянето с климатичните промени са несъвместими, настоя Гутериш
Прекалено дълго време корпорациите разгласяваха фалшивата история, че икономическият растеж и справянето с климатичните промени са несъвместими, настоя Гутериш Снимка: EPA/БГНЕС

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш пришпори страните и компаниите да се справят с климатичните промени, изтъквайки, че провалът да го сторят би означавал "икономическа катастрофа", съобщава "Асошиейтед прес", предава News.bg.

Говорейки по време на годишната среща на ООН за климата в Мадрид Гутериш посочи, че опасенията, че мерките за намаляване на емисиите на парникови газове ще убият съществуващите индустрии, игнорират възможностите, произтичащи от "зелената икономика".

"Прекалено дълго време корпорациите разгласяваха фалшивата история, че икономическият растеж и справянето с климатичните промени са несъвместими", настоя Гутериш, допълвайки: "Това е абсурд."

"Всъщност провалът в справянето с глобалното затопляне е сполучлива рецепта за икономическа катастрофа", добави шефът на ООН.

Той цитира проучване, показващо, че преминаването към нисковъглеродна икономика може да създаде 65 млн. нови работни места по света до 2030 г. и да увеличи растежа с 26 трлн. долара.

Учените казват, че страните трябва да спрат изгарянето на изкопаеми горива най-късно до 2050 г., за да се гарантира, че средната световна температура няма да се повиши повече от 1,5 градуса по Целзий през това столетие.

"Този преход трябва да се направи в полза на всички", подчерта Гутериш и добави: "А ако не се направи този преход, това ще позволи само, както казах, оцеляването на най-богатите."

Коментарите му бяха направени, докато преговорите в Мадрид официално навлязоха в последните си два дни, като споразумения по ключови въпроси все още не са достигнати.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари