2023 година е най-горещата в историята на измерванията

0
Тазгодишният месец септември е най-горещият септември от 174 години в глобалните данни
Тазгодишният месец септември е най-горещият септември от 174 години в глобалните данни

Тазгодишният месец септември е най-горещият септември от 174 години в глобалните данни

След рекордните температури през месец септември, 2023 г. почти сигурно ще е най-горещата година в историята на измерванията, съобщи АФП, позовавайки се на доклад на американското Национално управление по изследване на океаните и атмосферата (NOAA).

"Повече от 99 на сто е вероятността 2023 г. да е най-горещата в историята на измерванията", казаха от американската служба.

Прогнозата бе публикувана по-малко от два месеца преди началото на срещата на ООН за климата СОР28 в Дубай, на която в центъра на дебатите ще е съдбата на изкопаемите горива, смятани за основен причинител на глобалното затопляне.

Изчисленията на американското управление за изследване на океаните и атмосферата са въз основа на данни за 2023 г. до месец септември и на симулации за възможните сценарии на базата на съществуващи сведения от 1975 г. до днес.

Европейската обсерватория за климатичните промени "Коперник" също прогнозира в началото на септември, че 2023 г. вероятно ще е най-горещата в историята на измерванията.

Тазгодишният месец септември е най-горещият септември от 174 г. в глобалните данни, потвърдиха и от NOAA. "Коперник" вече обяви този рекорд в началото на октомври.

"Септември 2023 г. е четвъртият пореден месец с рекордни температури", каза в изявление Сара Капник, главен учен на американското ведомство. "Той не само е най-горещият септември в историята на измерванията, но е и необичайно топъл за най-горещ месец според данните на агенцията", каза тя.

"Казано по друг начин, септември 2023 г. е бил по-топъл от средните температури за месеците юли от 2001 г. до 2010 г.", допълни тя.

През септември глобалната температура е 1,44 градуса по Целзий над средните стойности за 20-и век, сочат данни на американската служба. Тя е с 0,46 градуса по Целзий над предишния температурен рекорд за септември от 2020 г.

Африка, Европа, Северна Америка и Южна Америка преживяха най-горещия септември в историята на измерванията, Азия - втория най-горещ, а Океания - третия, сочат данните на NOAA. За полюсите - на Антарктида това е бил най-горещият септември, а в Арктика - вторият най-горещ в историята на измерванията. И двата полюса губят лед - през септември ледът в Антарктика е с рекордно ниски стойности за сезона. Океаните също поставят месечни рекорди за температура на водите за шести пореден месец. През последните години светът е изправен пред екстремни явления във времето, чиято интензивност и честота се увеличава от климатичните промени, причинени от парниковите емисии, свързани с човешката дейност.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари