Шефът на МВР иска да отнема лични карти на потенциални бегълци

0
Идеята е тази - да не могат да излизат и ние да ги търсим из Европа, отсече Радев
Идеята е тази - да не могат да излизат и ние да ги търсим из Европа, отсече Радев Снимка: БГНЕС

В МВР се готвят законови промени, които да ограничат бягствата на хора, които са арестанти, обвиняеми и към които държавата и съдът имат претенции. Това съобщи в рамките на блицконтрола вътрешният министър Валентин Радев пред депутатите от ресорната комисия.

"Режимът досега беше - лични карти на всички, без значение дали отива в съда, или има нещо срещу него. Ние казваме: да, има ли някой, срещу който има претенции държавата или съдът към него, даваме му временен документ и с него не може да мине границата. А досега с личната карта - да, той е осъден, чака нещо да се случи и през това време се разхожда из Европа и ние не можем да го хванем. Има такива примери, да не казвам имена. Това ще го прекъснем по този начин", обясни пред медиите след комисията Радев. "Идеята е тази - да не могат да излизат и ние да ги търсим из Европа", отсече той, предаде Канал 3.

Повод беше въпрос, зададен от социалиста Красимир Янков, който го попита колко бегълци са били заловени в рамките на акцията, разпоредена от министъра след бягствата на двамата от софийския затвор, впоследствие убития Пелов в Ботевград и последните два случая на избягали от районните полицейски управления. Министърът на вътрешните работи припомни, че се издирват 1025 бегълци от правосъдието, но не отговори в цифри има ли хванати, освен последните двама.

"Ние постоянно хващаме, ситуацията се подобрява", каза за издирваните МВР-шефът.

Радев показа диаграма, според която най-много бегълци от закона и реда е имало през 2008 и 2009 г., когато управляваше тройната коалиция. Някои не ги хващаме веднага, всички да са наясно, които правят тези неща, че рано или късно ще бъдат хванати", закани се към нарушителите на закона Валентин Радев. "Не чух отговор за резултата от акцията", не остана доволен Янков.

Източник: Канал 3
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари