Шефът на КЕВР: Взехме всички мерки да намалим увеличението на тока и парното

1
По думите му обаче не такава е ситуацията с газа
По думите му обаче не такава е ситуацията с газа Видео: NOVA

КЕВР е направила всичко възможно, за да намали максимално увеличението на цените на тока и парното.

Това заяви в студиото на „Събуди се” по NOVA председателят на КЕВР Станислав Тодоров в отговор на въпроса има ли вероятност от нов скок на цената на тока и парното през новия отоплителен сезон.

КЕВР е взело всички мерки, за да намали увеличението. Електричеството, което България произвежда, сме намерили резерви в АЕЦ „Козлодуй” и със спирането на субсидиите за ВЕИ инсталациите – сме насочили тези средства към битовите потребители. Затова там увеличението е само 3 на сто. България има този ресурс и може да си позволи да го насочи към потребителите”, категоричен е той.

По думите му обаче не такава е ситуацията с газа. „Газът в цяла Европа е оскъден. И България се конкурира с всички останали държави на международните пазари – да осигури съхранението за зимния сезон, тоест да нагнети достатъчно количества в хранилищата, и същевременно да осигури текущото потребление. В много европейски държави се ограничава потреблението – в Австрия, Унгария, Германия, за да могат да запълнят хранилищата си. В този смисъл увеличението на парното, което е пряко зависимо от цената на газа, е минималното, което можехме да си позволим. Реалното увеличение е около 120 процента, но с компенсациите към ВЕИ производителите, можем да ги насочим към топлинната енергия и електричеството”. Той подчерта, че няма как цената на тока и парното, която се определя два пъти годишно – дори при извънредни обстоятелства, няма как да се вдигне.

Тодоров коментира и механизмите, които са предложени, за да се помогне на хората да се справят с по-високите си сметки. „Това което предложихме в Комисията по енергетика към НС, е да се помисли за даване на възможност за въвеждане на няколко тарифи на всички услуги, които са комунални и без които едно домакинство не може – ток вода, парно и газ. В момента няма такава възможност. Чисто законово КЕВР би могла да направи такива корекции, ако се наложат. Това обаче е мярка, която към момента няма нужда да се възприема. Но при една задълбочаваща се политическа криза- дори КЕВР няма да може да предприеме тези мерки, ако се наложат”, посочи той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари