Председателят на КЕВР: Парното и токът може да поскъпнат с по-малко от прогнозираното

0
Очаква се по-ниска цена на газа за юни, обясни Станислав Тодоров
Очаква се по-ниска цена на газа за юни, обясни Станислав Тодоров Снимка: КЕВР

По-ниска цена на газа за юни очаква председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране

В "Денят започва" Станислав Тодоров заяви, че това се дължи на очакваните доставки на втечнен газ от САЩ на по-ниски цени.

Той не се ангажира с прогноза за стойността на синьото гориво наесен. Коментира, че за да има предвидимост са нужни дългосрочни договори.

"Вече имаме един дългосрочен с Азербайджан. За да има предвидимост, ни трябва и втори. Аз ще се чувствам спокойно, ако имаме три такива договора и в момента се водят преговори. В момента, в който преговорите дадат резултат, съм поискал от "Булгаргаз" да уведомят КЕВР, за да се внесе корекция в цената." - каза Тодоров.

Прогнозното поскъпване на парното с около 39% и на тока - с 3,3% може да се окаже преувеличено, стана ясно от думите му. Предстои обществено обсъждане и проверки в "Топлофикация София" и някои ЕРП-та.

"Ако има корекции в цената, те ще бъдат в посока надолу. Ние не удовлетворихме претенциите на топлофикациите за увеличение между 150% и 300%. Реалното увеличение на цената се дължи на четворното увеличение на цената на газа , както у нас, така и в Европа. И това е фактор, който не може да бъде преодолян." - каза председателят на енергийния регулатор.

Компенсациите за увеличените разходи на топлофикациите ще дойдат от комплексно решение, включително и от пренасочване на компенсациите от възобновяемите енергийни източници, чиято пазарна цена е достатъчно висока, обясни Тодоров. Има предложение и на Министерство на енергетиката за пренасочване на част от свръхпечалбите на АЕЦ.

"Тази криза е може би най-силната, която Европа е претърпяла през последните 40 години. Мерките не са обикновени и това не са обичайните пазарни правила. Всяко правителство се опитва да вземе възможно най-адекватното решение." - изтъкна той.

Според Станислав Тодоров е съвсем реалистично през новия отоплителен сезон да влязат в сила блокови цени за тока, парното и водата. Идеята е да има ниво на консумация, което да се плаща по регулирана по-евтина тарифа, а надвишаването му да струва по-скъпо. За да се случи това, е необходимо решение на парламентът. Станислав Тодоров обаче изтъкна, че тази идея е срещнала подкрепа от финансовото министерство и някои народни представители.

"Това се прилага в много европейски държави - нормалната консумация на едно домакинство да е покрита от регулирана тарифа на справедлива цена. А който разходва над тази консумация, например, за да напълни басейна си или да отопли големия си мезонет, да плаща малко по-висока цена, така че хората, които са максимално засегнати от високите цени, да са с гарантирана консумация на гарантирана цена. Всеки, който може да си позволи по-големи нужди и по-добро качество на живот, да плаща повече." - обясни Тодоров.

Според него ситуацията на енергийния пазар ще се нормализира за между 6 и 12 месеца след приключването на активната фаза на войната в Украйна. Председателят на КЕВР, обаче, е скептичен, че някога цените ще се върнат на старите си нива.

"Аз лично не вярвам някога да се върнат на нивата отпреди войната, защото има набрана инерция и очаквания в сектора. Трябва да се разделим с илюзията, че енергията е евтина, а да мислим как да спестим енергия и призовавам всички български граждани да помислят какво трябва да направят през лятото, за да намалят консумацията си през зимата." - заяви Тодоров.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари