Шеф-готвач: Нормално е 500 грама козунак да струва между 20 и 30 лева

0
Не може да очаквате за 2 лева да си купите нещо и то да бъде уникално, каза той
Не може да очаквате за 2 лева да си купите нещо и то да бъде уникално, каза той Снимка: БГНЕС

Не може да очаквате за 2 лева да си купите нещо и то да бъде уникално, каза той

С наближаването на Великден се увеличават проверките за качеството и цената на козунаците. От Сдружението за достъпна и качествена храна алармират, че на пазара се предлагат козунаци без етикет и срок на годност.

"Ако козунакът от магазинната мрежа е без етикет, е притеснително, тъй като там говорим за масова продажба. Когато купувате от квартална пекарна, надали някой на щанда отпред лепи етикети и слага дата на производство. Най-вероятно козунакът е произведен в същия ден или поне изпечен, тъй като козунакът е едно дълго производство и само този, който не е правил козунак, не знае, че има доста търкания до направата на един хубав козунак", каза Николай Немигенчев от УС на Сдружението за достъпна и качествена храна в студиото на "България сутрин".

По негови думи препоръчителният период на годност на един козунак е в рамките на 2-3 дни, но не защото той ще се развали, а защото ще изгуби вкусовите си качества и ще изсъхне.

Немигенчев поясни за Bulgaria ON AIR, че причината козунаците да издържат повече време в хранителните вериги се дължи на факта, че в тях се съдържат множество добавки.

В последните дни и седмици много хора заговориха за цените на козунаците, като някои ги намират в ценовия диапазон от 2 лева, до впечатляващите 100 лева. Според Немигенчев производството на козунак е доста специфично и изисква добро познание, заради това е и по-високата цена.

"Цената е важна, тъй като не може да очаквате за 2 лева да си купите нещо и то да бъде уникално. 500 грама козунак е напълно нормално да струва между 20 и 30 лева", каза още Немигенчев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    8
    До 2-ри дд
    ...и като се има в предвид че свинското е от държавен резерв внос от някоя западна държава на цени 0.90 /1 евро за килограм..... ,какви 20/30 лв.? Нали в България производството отдавна залезе...?
  • 14
    7
    ...
    „...не може да очаквате за 2 лева да си купите нещо и то да бъде уникално...“ И защо ми е уникален козунак? Ще го ям ли, или ще го изпращам в Лувъра? Ей! Напълни се тая държава с всякакви самозабравили се парвенюта.
  • 8
    6
    Купувач
    На Амазон-USA, 4-тири френски козунака по 400 грама ти ги донасят на другия ден за 22 долара=40 лева! Тоя шев да се ебе в гъза в неговите 20-30 лева за 500 грама козунак, а като сложа и цената на горивото за отиване до маркета, става повече от 20-30 лева.
  • 10
    5
    Христо Христов
    Ами май ще си ги правят и ще си ги хапват сами:)
  • 12
    4
    Майстор
    Какво му е сложното да се прави козунак Ве капут недоклатет, шев на кура ми Янко?! Всичко се свежда до замесване, втасване, пак замесване и слагане на плънката, втасване и печене. Като всеки хляб, ама с яйца, захар и евентуално някакви ядки. Стига сте лъгали народа, да ви еба майката некадърна!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Мъж, който си прави сам мусака и пълнени чушки, на практика е недостъпен!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари