Северна Македония отказа военна помощ на Украйна

2
Военният министър заяви, че исканото оборудване се използва в РСМ
Военният министър заяви, че исканото оборудване се използва в РСМ

Военният министър заяви, че исканото оборудване се използва в РСМ

Северна Македония отхвърли искането на Киев за нова военна помощ, тъй като оръжието, от което се нуждае Украйна, все още не е излязло от употреба в македонската армия, съобщи „Свободна Европа“.

На пресконференция в края на годината Петровска заяви, че Северна Македония е готова да осигури ново обучение за украинските войници на своя територия.

По данни на Министерството на отбраната Северна Македония досега е дарила на Украйна оборудване на стойност между 24 и 30 млн. евро, сред които са хеликоптери, които от години са излезли от употреба, както и танкове и изтребители съветско производство, предаде БГНЕС.

"Този път не сме в състояние да отговорим положително на новото искане на Украйна за дарение на военно оборудване от Северна Македония", заяви военният министър. Тя добави, че исканото от Украйна оборудване се използва в Северна Македония.

"Засега Република Северна Македония, армията и министерството остават отворени, ако в бъдеще се появи необходимост от допълнително обучение на допълнителен брой техни членове. Но в момента нямаме съобщение, т.е. нямаме конкретно искане за това колко членове на украинската армия и какъв тип обучение ще се проведе“, каза Петровска.

Преди това Скопие на два пъти отговори положително на исканията на Украйна.

Балканската страна подари на Украйна 12 хеликоптера Ми-24, които от години не се използват, както и танкове Т-72 и изтребители Су-25 съветско производство.

От началото на руската инвазия в Украйна през февруари 2022 г. Западът помага на Украйна да се защити и изпраща различни видове оръжия, както и други видове помощ. Източните членове на НАТО, главно Полша и Чешката република, изпратиха голям брой танкове съветско производство, с които украинските войници са запознати.

Бяха изпратени и десетки хеликоптери, но европейските страни като цяло се отнасят с подозрение към изпращането на военни самолети в Украйна. Някои страни искат това да бъде координирана акция с НАТО, докато други заявяват, че се нуждаят от самолетите за собствената си сигурност.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    2
    Миро
    Те подариха толкова много на Украйна, почти нищо не остана в Македония. Нормално да не подаряват повече!
  • 5
    1
    ...
    То и у нас исканото оборудване ставаше 100% за ползване, но го бастисаха.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари