Димитър Ковачевски: Западните Балкани принадлежат на ЕС

0
Мястото на всички държави от региона е в ЕС
Мястото на всички държави от региона е в ЕС Снимка: БГНЕС

Мястото на всички държави от региона е в ЕС

Македонският премиер Димитър Ковачевски, в навечерието на срещата на регионалните лидери в Скопие, чрез публикация в платформата "X" заяви, че Западните Балкани принадлежат на ЕС, като същевременно повтори призива за единство и стабилност, съобщи „Албениън пост“.

"Мястото на всички държави от региона е в ЕС и ние разполагаме с необходимия потенциал и лидерство, за да вземем смели решения за по-добро бъдеще. Всички ние - в Западните Балкани и Европа, се нуждаем от единство и стабилност", написа Ковачевски преди срещата.

Лидерите на страните от Западните Балкани ще се срещнат в македонската столица на 22 януари, за да обсъдят бъдещето на политиката на ЕС за разширяване и плана за стимулиране на страните от региона с 6 млрд. евро - голям пакет от финансова помощ за периода 2024-2027 г.

Македонският министър-председател ще бъде домакин на срещата, а освен него в нея ще участват министър-председателят на Косово Албин Курти, министър-председателят на Албания Еди Рама и президентът на Сърбия Александър Вучич, а присъства и Джеймс О'Брайън, помощник държавен секретар на САЩ за Европа и Евразия.

Шестте държави от региона - Албания, Косово, Босна и Херцеговина, Черна гора, Северна Македония и Сърбия - се стремят да се присъединят към ЕС и се намират на различни етапи от постигането на тази цел, а планът на ЕС за растеж на Западните Балкани включва инвестиции в размер на 6 млрд. евро и достъп до вътрешния пазар на европейския блок в определени области.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари