Северна Македония не допусна български евродепутат през границата

0
РСМ продължава „да живее в своя югототалитарен комунизъм“, коментира проф. Кирил Топалов
РСМ продължава „да живее в своя югототалитарен комунизъм“, коментира проф. Кирил Топалов Видео: bTV

РСМ продължава „да живее в своя югототалитарен комунизъм“, коментира проф. Кирил Топалов

С много остра реакция след действия на властите в Скопие не допуснаха на своя територия по време на празничните чествания за отбелязването на 6 май петима български граждани. Сред тях бяха член на Европейския парламент Андрей Ковачев и председателят на фондация „Българска памет“ д-р Милен Врабевски.

Проф. Кирил Топалов, който е историк, дипломат и член на смесената комисия по историческите въпроси, смята, че случаят не е прецедент.

„Нашите съседи постъпват от много години така. Но това да не допуснеш европейски депутат и Врабевски. Та той е осигурил толкова средства и възможности за поддържане на културни паметници в тази държава. Това е абсолютно недопустимо“, обясни Топвалов в ефира на bTV.

По думите му РСМ продължава „да живее в своя югототалитарен комунизъм“.

Там всичко е възможно. България ще сезира европейските институции, ще има отзвук в Брюксе и в Страсбург.

„Последно се събрахме в комисията преди 20-ина дни. В нашата комисия вървят много трудно нещата. Те просто изпълняват политическа поръчка и отстояват тези, които са абсолютно нелепи във всяко едно отношение. Когато изчерпаха всички други аргументи, те преминаха към вариант и подход, че историята трябва да бъде мултиперспективна. Какво означава това - че ние казваме, че съм имал български цар, те казват, че е македонски и това да се приеме за истина. Трудни са отношенията. Който и да се кандидатира или да се бори за президентски пост, която и партия да се бори да вземе властта - там главният аргумент е на яростният антибългаризъм. Това е страшно. Това говори, че тяхното общество е вече много отровено“, каза проф. Топалов.

Според него няма много надежда нещата да се оправят.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари