Северна Корея направи неуспешен опит да изстреля първия си разузнавателен сателит

0
Целта на Пхенян - да наблюдава военните действия на Съединените щати
Целта на Пхенян - да наблюдава военните действия на Съединените щати Видео: NOVA

Целта на Пхенян - да наблюдава военните действия на Съединените щати

Северна Корея призна, че е извършила неуспешен опит да изстреля първия си разузнавателен сателит, предава NOVA. Пхенян беше обявил по-рано, че планира да качи спътник в околоземна орбита до 11 юни, за да наблюдава военните действия на Съединените щати. След неуспешния опит севернокорейският режим обяви, че ще опита второ изстрелване възможно най-скоро.

Изстрелването предизвика тревога в южнокорейската столица Сеул, където хората се събудиха от сирени за въздушна атака и съобщение да се подготвят за евакуация. 20 минути по-късно стана ясно, че то е по погрешка.

Японското правителство също издаде извънредно предупреждение за жителите на южната префектура Окинава. Правителството разпореди жителите да се укрият. По-късно беше съобщено, че ракетата няма да достигне до територията на Япония и тревогата беше отменена.

Като се имат предвид многократните изстрелвания на ракети, продължаващите действия на Северна Корея застрашават безопасността и сигурността на страната ни, региона и международната общност. Този вид изстрелване на балистична ракета нарушава резолюциите на Съвета за сигурност на ООН. Страната ни е подала жалба срещу Северна Корея по дипломатически път в Пекин”, обяви говорителят на правителството в Токио Хирокадзу Мацуно.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари