Пхенян изстрелва ракета с далечен обсег

0
В САЩ смятат, че режимът на Ким Чен Ун се опитва да направи зрелищна демонстрация
В САЩ смятат, че режимът на Ким Чен Ун се опитва да направи зрелищна демонстрация

Властите в Северна Корея подготвят изстрелване на ракета, за която твърдят, че ще изведе в орбита спътник с цивилно предназначение, но това би било грубо нарушение на резолюции на Съвета за сигурност на ООН, с които на Пхенян се забранява да използва технологии за балистични ракети.

Международната организация за корабоплаване (IMO) потвърди в събота, че е била уведомена от севернокорейците за изстрелване на ракета в периода между 8 и 25 февруари, пише Дневник.

Но в последните часове Япония, Южна Корея - а малко по-късно и IMO – съобщиха, че има промяна и ракетата може да бъде изстреляна още утре. Корекцията от Пхенян била за изстрелване между 7 и 14 февруари.

Екипажите на кораби и самолети трябва да бъдат информирани за координатите на зоните, в които не бива да преминават.

В САЩ смятат, че режимът на Ким Чен Ун се опитва да направи зрелищна демонстрация в часовете около най-гледаното телевизионно събитие през годината – финалът за турнира по американски футбол, известен като Супербоул.

Ако КНДР проведе изстрелването и то е успешно, това ще е не само нарушение на санкциите, но и ще засили опасенията, че страната разполага с ракета, способна да достигне западния бряг на Северна Америка и може да монтира на нея ядрена бойна глава.

Япония съобщи, че подсилва противоракетната си защита и ако прецени, че севернокорейската ракета заплашва страната, ще я свали.

Последният път, когато е правено подобно изстрелване, бе през декември 2012 г., когато в орбита бе изпратено устройство, описвано от севернокорейците като комуникационен спътник. Сега обстоятелствата изглеждат по-различни заради ядрения опит от 6 януари, за който Северна Корея съобщи, че е първата ѝ водородна бомба, а западни анализатори казаха, че е по-скоро хибридно устройство или неуспешен опит да взрив на водородна бомба.

В петък президентът на САЩ Барак Обама разговаря по въпроса с китайския си колега Си Цзинпин. Според Белия дом двамата са потвърдили обща позиция, че изстрелване на балистична ракета с далечен обсег би било "провокативно и дестабилизиращо".

Двамата президенти се договорили също така да координират усилията си в отговор на ядрения взрив от миналия месец, както и да не приемат Северна Корея в клуба на държавите с ядрено оръжие.

Пекин и Вашингтон обаче имат различен подход към събитията – според американците са нужни нови твърди действия, а според китайците трябва да се води диалог.

Източник: Дневник
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари