Сериозен спад в консумацията на алкохол в Русия

0
Руската федерация отдавна е смятана за една от най-сериозните консуматорки на алкохол в света. Но през последните години тенденцията се обърна
Руската федерация отдавна е смятана за една от най-сериозните консуматорки на алкохол в света. Но през последните години тенденцията се обърна Снимка: iStock

Русия може все още да има репутация на нация от сериозни пиячи, но публикуван днес доклад на Световната здравна организация показа, че консумацията на алкохол е намаляла с 43% от 2003 г.

СЗО отдава тази тенденция на мерки под ръководството на обичащия спорта президент Владимир Путин, сред които ограничения в продажбите на алкохол и популяризиране на здравословния начин на живот.

Руската федерация отдавна е смятана за една от най-сериозните консуматорки на алкохол в света. Но през последните години тенденцията се обърна“, посочва докладът.

Проучването показва, че 43-процентният спад в консумацията от 2003 до 2016 г. се дължи на рязко намаляване в потреблението на контрабанден алкохол.

Според авторите на изследването този фактор увеличава очакваната продължителност на живота на руснаците до исторически ръст през 2018 г. – 78 г. за жените и 68 г. за мъжете.

В началото на 90-те години на ХХ век очакваната продължителност на живота на мъжете е била едва 57 години. 

Източник: БНР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари