Село си купи ресторант с дарения

0
Жителите на село Стърница вече са собственици на голям ресторант на мегдана / Снимката е илюстративна
Жителите на село Стърница вече са собственици на голям ресторант на мегдана / Снимката е илюстративна

Жителите на село Стърница вече са собственици на голям ресторант на мегдана.

Селото в община Баните си направи оригинална дарителска кампания, за да купи имота и е първото у нас, в което всеки жител може да каже, че има ресторант. Помещението от 250 кв. м е в центъра на селото на първия етаж в сградата на кметството, пише изданието "Марица".

"Собственик е цялото село, до дни ще узаконим сделката при нотариус", каза кметът на Стърница Митко Панчугов.

Стърница наброява около 300 души население. Ресторантът в центъра на селото бил собственост на кооперация "Арда". Тъй като тя се ликвидира заради лоши финансови резултати, помещенията на заведението са обявени за продажба. Първоначалната им оценка е 11 000 лв., но избрана група от селото успяла да убеди ликвидационния съвет да свали цената с 5 хил. лв., тъй като в бъдеще щял да се използва за некомерсиални цели. Нужната сума от 6000 лева селото набира с дарения.

3530 лева са платени от настоящи жители на селото, всеки според възможностите си. Още 2485 лева дали хора с корен от селото, които са се изнесли да живеят в други селища с времето. Местните смятат да използват ресторанта си за 

"Събраната сума е 6015 лева. Продължават да пристигат още дарения, но те ще се използват за ремонта на ресторанта. Кампанията обаче показа колко е сплотено селото ни", казва кметът.

Източник: Марица
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари