Сеизмолог разкри подробности за земетресението край Варна

0
Земетресението е в централната част на акваторията на Черно море
Земетресението е в централната част на акваторията на Черно море

"Засега не се предвиждат силни земетресения непосредствено на територията на нашата страна".

Това съобщи Проф. Емил Ботев, директор сектор „Сеизмология” към Геофизичния институт към БАН във връзка с регистрирано земетресение в централната част на акваторията на Черно море, намиращо се на 300 км от страната ни, предаде . 

Интензивността на това действие във Варна е от втора степен по 12 степенната скала на Медведев-Шпонхойер-Карник , която оценява единствено интензивността на въздействието на повърхността от някакъв източник, разположен някъде в пространството”, обясни проф. Ботев.

По думите му тази сътресяемост е втора степен, което означава, че я усещат само свръх чувствителни хора. „Нормалните хора започват да усещат като леко трептене 3 степен, а сградите от 5 степен. От 6-7-ма степен започват животозастрашаващите. Във Варненско на 10 места не е усетено, което е нормално, защото земетресението се намира не на 30 км от територията на страната, а на 300, извън нея. Това е земетресение, което се намира в централната част на акваторията на Черно море и не би трябвало да има ефект дори по турското крайбрежие, което е по-близо. Земетресението е достатъчно слабо”, коментира още проф. Емил Ботев.

Единственото огнище, което може да въздейства от малко по-далече от територията на страната е Вранчанското огнище, в Румъния, защото там земетресенията са на много голяма дълбочина под земната кора и сеизмичните райони се разпространяват безпрепятствено до България, без да намалят енергията си”, добави той. Проф. Ботев уточни, че е трудно при земетресения извън страната да има сериозни ефекти. 

„Земетресение, което не е на 60, на 100 или 200 км, а е на 300, и то повърхностно, не може да има такива ефекти на територията на страна, които да доведат до сериозно усещане”, посочи проф. Емил Ботев. По думите му от близо 10-тина места, които са проверили, само един човек е усетил слабото земетресение.

Източник: Агенция "Фокус"
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари