Създаването на европейската прокуратура ще струва 5 милиона евро

0
Сумата ще започне да се усвоява догодина
Сумата ще започне да се усвоява догодина Снимка: БГНЕС

Близо 5 млн. евро е бюджетът, предвиден за създаването на европейската прокуратура, която трябва да заработи през ноември 2020 г.

Сумата ще започне да се усвоява догодина. Това стана ясно на конференция, посветена на Службата на европейския прокурор (EPPO), която се проведе в понеделник в резиденция "Бояна". Събитието е част от календара на Българското председателство на Съвета на ЕС и един от основните приоритети.

Докато заработи институцията ще бъде назначена временна администрация, която ще изработва методите за работа на европрокуратурата. През април или май тази година ще бъде назначен и временен прокурор, който ще има функциите на европрокурор.

На форума в правителствената резиденция присъстваха министърът на правосъдието Цецка Цачева, главният прокурор Сотир Цацаров, както и правосъдният министър на Люксембург Феликс Бриз.

Цачева обясни, че по време на българското председателство още две държави са се включили към регламента на Европейската прокуратура. Това са Холандия и Малта, а правосъдният министър призова възможно най-много държави членки на ЕС да се включат към институцията, за да бъде тя ефективна.

„България винаги е споделяла необходимостта от институционални мерки на европейско равнище за престъпленията, засягащи финансовите интереси на Европейския съюз. Изграждането на европейска прокуратура е един от основните приоритети на нашето председателство. Ще трябва да осигурим законодателни промени в националното право, за да гарантираме гладкото действие на регламента“, допълни правосъдният министър. 

По нейни думи правомощията на институцията трябва да се увеличат и тя да може да разследва терористични актове. Европейската прокуратура ще се помещава срещу Европейския съд в Люксембург и ще включва равен брой мъже и жени – по 6. 

Зам.-директорът по въпросите на правосъдието Франциско Морильо цитира една българска поговорка „Сговорна дружина планина повдига“, за да акцентира, че екипната работа ще осигури независимост на институцията, която е и една от основните идеи. 

Главният прокурор Сотир Цацаров продължи в тона на Морильо.

„Планината вече е повдигната, време е да я задържим в това такова повдигнато положение, за да е чист пътят ни оттук нататък“, заяви Цацаров. По негови думи сега предстоят определяне на процедурите и правилата за европейски главен прокурор.

Все още 6 държави от ЕС не са се присъединили към регламента за европейска прокуратура и това са Швеция, Полша, Унгария, Ирландия, Великобритания и Дания.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари