Бюджетът за магистралата Русе - Велико Търново не е достатъчен

5
Това обясни експертът Мартин Георгиев
Това обясни експертът Мартин Георгиев Снимка: БТА

Това обясни експертът Мартин Георгиев

"Един от вариантите за финансиране на транспортна инфраструктура след 2027 г., който се обсъжда в ЕС, да е на принципа на Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ). Това означава залагане на конкретна цел, изпълнение и получаване на конкретна сума пари. Ако се премине към този метод, вероятно досегашната кохезионна политика ще претърпи сериозна реформа". Това каза Мартин Георгиев, директор на Дирекция "Координация на програми и проекти" в транспортното министерство на конференция "Минало, настояще и бъдеще на пътната инфраструктура в Република България", предава БТА. Форумът е в рамките на честването на 30 години от основаването на Камара "Пътища".

По думите му експертите, които се занимават с транспортно планиране на ниво ЕС, очакват от България да бъде по-активна в проектите с трансграничен ефект.

Темата с поддържането на инфраструктурата е във фокуса на транспортната политика на държави от ЕС и тя отворена, каза експертът. Поддръжка през средства на ЕС не е допустим разход и очевидно този въпрос трябва да се решава, защото той се поставя много сериозно и от доста по-големи във финансов аспект държави от нас, допълни Мартин Георгиев.

По отношение на Програмата "Транспортна свързаност" 2021-2027 г. експертът посочи, че трудно може да се очаква преразглеждане на бюджети и преразместване. "Част от железопътните проекти вероятно ще отпаднат, защото прехвърлянето на проектите, които не можаха да бъдат завършени в периода 2014 - 2020 г., налага почти изцяло наличният ресурс да отиде за приключването им", каза експертът.

"Наличният бюджет за пътищата в момента не е достатъчен за цялостното изпълнение на основните три проекта, сред които е лот 3.2 на "Струма", обходът на Габрово, магистрала Русе - Велико Търново, която е разделена на отделни участъци и по думите на експерта "има някакво поле за маневри". По думите му ще трябва да се вземе решение за наддоговаряне в програмата, което да гарантира пълното използване на наличния ресурс и същевременно завършването на тези участъци, за които ще се насочат средства от програмата.

"По въпроса за развитието на информационни системи в транспорта експертът призова представителите на пътната агенция да бъдат по-активни. Това е огромен приоритет, има пълно разбиране, подкрепа на ниво ЕК и други страни от ЕС", допълни той.

В новата програма са предвидени и проекти за изграждането на връзките към летищата в Пловдив и Бургас.

Работи се за отварянето за частни оператори на две процедури по програмата "Транспортна свързаност" - финансиране на доразширяването на съществуващи интермодални терминали, която се очаква да бъде отворена за финансиране през есента, а другата схема е за изграждане на зарядна инфраструктура по пътищата, която се очаква да бъде отворена до края на годината, каза Георгиев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    8
    Иванов
    Всеки изедник, дръзнал да граби и да се облагодетелства лично от народната пара трябва да се наказва както по времето на Левски!
  • 2
    7
    до 6
    Точно при крадливия бойко магистралата трябваше да е готова. Тиквата 2015-та година обеща тук в Русе, че 2017 четири-лентовият път (да, първо ни обещаваха магистрала, ама после посмалиха на скоростен път) ще е готов. После през 2018-та пак обещаваше, този път, че магистралата ще е готова до 2024. Ама защо ли този път вече никой не му се върза?
  • 3
    6
    Русенец
    къде са сега привържениците на про100киро и кокорча-да завият на умряло-ама при крадливия бойко магистралата отдавна щеше да е готова и три пъти по-евтина
  • 4
    5
    Спонсор
    30 години крадене и ЕКСПЕРТ по ГУШИ!
  • 14
    4
    АПИ
    Ние не строим магистрали, ние КРАДЕМ магистрали!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари