Създадоха антибиотик без бактериална резистентност

0
Антимикробната резистентност представлява критична заплаха за човешкото здраве
Антимикробната резистентност представлява критична заплаха за човешкото здраве

Антимикробната резистентност представлява критична заплаха за човешкото здраве

Учени от Калифорнийския университет в Санта Барбара направиха научен пробив и създадоха широкоспектърен антибиотик, който не предизвиква бактериална резистентност. Резултатите от работата са описани в списанието EBioMedicine, предава БГНЕС.

Антимикробната резистентност (AMR) представлява критична заплаха за човешкото здраве и засяга здравето и благосъстоянието на хората в страните с ниски и средни доходи, припомнят от изданието.

Резистентността възниква, когато структурата на бактериите се променя и те успяват преборят с лекарствата, които обикновено ги убиват. Това ограничава възможностите за лечение и се превръща във все по-сериозен световен здравен проблем.

Откриването на новото лекарство е станало случайно: по време на разработването на специална мини електростанция за презареждане на телефони на полето, която се основава на микроби. По-късно възниква идеята за модифициране на тези съединения в потенциални антибиотици.

Още една страна на кризата в нашето здравеопазване се вижда в европейската статистика - България е единствената страна в ЕС, където употребата на антибиотици не спада, а напротив - покачва се. Това показва доклад на Европейския център за превенция и контрол на

Първоначално изследователите смятат, че тези химикали може да са токсични за човешките клетки, но един химикал се оказва безопасен. Тази проба успява да унищожи всеки бактериален патоген, който е бил тестван. Уникалността на лекарството се състои в това, че бактериите не развиват резистентност към него, което е основната пречка за създаването на нови антибиотици.

Лекарствата не достигат не само в Европейския съюз, но и в САЩ и Русия. Това коментират фармацевти от цял свят. Според някои от тях ако не се вземат мерки - например допълнително производство и др., проблемите ще се задълбочат. Други са оптимисти и смятат, че положението няма

Новото лекарство има и специфичен механизъм на действие. За разлика например от пеницилина, който засяга специфична функция на микробите, иновативният антибиотик засяга много функции едновременно: той разрушава бактериалната мембрана, което води до дезактивиране на патогена. В бъдеще се планират допълнителни проучвания за определяне на безопасността и ефикасността на лекарството при хора, за да се определят всички клинични ползи и рискове.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари