Съюз на математиците - Русе предлага да се преименуват Пролетните математически състезания

4
Русенските математици искат състезанията да носят името „Проф. Дочо Дочев“
Русенските математици искат състезанията да носят името „Проф. Дочо Дочев“

Съюзът на математиците в Русе излезе с предложение за именуване на Пролетните математически състезания на името на проф. Дочо Дочев.

На 13 януари 2022 г. се навършиха 90 години от рождението на видния русенски математик, учен и общественик проф. Дочо Дочев, починал на 11 октомври 2021 г. Той е инициатор и организатор за провеждането през януари 1982 г. в Русе на първите Зимни математически празници „Знаме на мира“ – най-мащабната математическа проява в България.

Заедно със състезанието по математика се провежда и едно от първите в България състезания по информатика. По-късно наименованието, регламентът и времето на провеждане се променят неколкократно, като тази година от 25 до 27 март в Русе ще се проведе Пролетно математическо състезание за ученици от VIII до XII клас. Русенските математици очакват то да носи името „Дочо Дочев“.

Идеята е иницирана от Съюза на математиците в България, като предложението е изготвено от Галина Бобева, директор на МГ „Баба Тонка“ и председател на секцията. Изпратено е към МОН с подкрепата на РУО – Русе, учителския колектив на МГ „Баба Тонка“ и преподаватели в РУ „А. Кънчев“.

Педагогическата колегия на Математическа гимназия „Баба Тонка“ се гордее с приноса си в историята на образователното дело и с радост подкрепи инициативата на СМБ – Русе, членове на която са почти всички преподаватели по математика, информатика и ИТ. Тя очаква отговор от акад. Николай Денков в навечерието на патронния си празник – 22 март.

Тази година той ще е посветен на 100-годишнината от преименуването от „Княгина Евдогия“ в „Баба Тонка“ на Русенска девическа гимназия, чийто приемник е МГ, от „Княгина Евдогия“ в „Баба Тонка“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари