Саудитска Арабия влиза в битката за новия завод на Volkswagen

2
Рияд може да субсидира всеки нов автомобил с най-малко 1000 долара за повече от 10 години
Рияд може да субсидира всеки нов автомобил с най-малко 1000 долара за повече от 10 години Снимка: Associated Press

България и Турция бяха фаворити за локация на новия завод на Volkswagen.

Сега в надпреварата влиза още един игра – Саудитска Арабия. Това съобщава информационната агенция ARD, според която кралството може и да излезе крайният победител. 

VW погледна към България и Турция заради ниските заплати и данъци, както и добрата логистична връзка. Досега по всички параграфи като че ли на преден план изпъкваше кандидатурата на турския пристанищен град Измир. 

Източници в Берлин смятат, че южната ни съседка има значително по-големи шансове, особено ако отправи примамливо предложение към автомобилния гигант. Освен това изборът на Турция ще е и стъпка към затоплянето на обтегнатите отношения между двете държави напоследък. 

Турската оферта включва над 100 млн. долара субсидия, свободна собственост и логистична връзка, коментира лобист пред ARD. Любопитна подробност е твърдението, че ако VW избере друго място за своя нов завод, Анкара ще намали популярността на моделите Passat сред държавните служители и политиците си, предоставяйки им повече автомобили на Toyota. 

При все това, в картинката сега се намесва още по-силен финансов играч. Саудитска Арабия има желание да изгради нов автомобилен завод от 25 години насам. А държавата е в състояние да бие всяка оферта, твърдят лобисти. 

Доказателство за амбициите на кралството в автомобилния сектор бе демонстрирано при посещението на принц Мохамед бин Салман в Южна Корея. Там той подписа споразумение за икономическо сътрудничество за милиарди долари, както и договор с производителя на автомобили Hyundai. 

Според информация на ARD, Саудитска Арабия има аргументи, които бордът на Volkswagen не може да пренебрегне. Рияд може да субсидира всеки нов автомобил с най-малко 1000 долара за повече от 10 години. Държавата предлага 5-цифрен капацитет на производство на автомобили годишно. Данъкът върху продажбите е 5%. Ще бъдат предоставени земя, сгради и съответната инфраструктура, както и обучение за персонала.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари