Голямата лъжа „Автомобилна индустрия в България“

0
Тя често е подхранвана от министър-председателя Борисов при неговото любимо мероприятие – „откриване на завод“
Тя често е подхранвана от министър-председателя Борисов при неговото любимо мероприятие – „откриване на завод“

Решението на германския автомобилен производител „Фолксваген“ да построи новия си завод в Турция, а не в България вкара българските официални власти в обяснителен режим.

В него заложиха на нападки към Турция, заплахи към „Фолксваген“, опити за политически натиск през Европейския парламент и дори критика към правилата на Европейския съюз, регламентиращи държавата помощ и подкрепа, коментира Мирослав Иванов в transmedia.bg

В статията "Голямата лъжа "Автомобилна индустрия в България" авторът обяснява, че това е направено с една-единствена цел. Да се прикрие фактът, че българската икономика е слабо конкурентна, а българският пазар на труда е насочен към работни места с ниска добавена стойност. Това от своя страна кара българските специалисти години наред да предпочитат да бъдат наемани извън страната. И така до момента, в който в страната вече просто липсват подготвени кадри, които да поемат такъв голям проект, какъвто е завод за производство на автомобили."

Цитират се оправданията на Томислав Дончев и Росен Плевнелиев, които хвърлят вината за българската загуба основно на прекалените претенции на VW и на факта, че Турция не се съобразява с икономичските правила на ЕС, въпреки че е член на митническия съюз.

"Двамата дори казаха, че България може да инициира промени, тъй като процедурата с „Фолксваген“ е показала пробойни в тези правила. Защото, докато България играе по правилата на ЕС и на общия пазар, Турция си прави каквото си иска. А концернът “Фолксваген” не гарантира равнопоставеност. Тоест, да го кажа още по-ясно – концернът “Фолксваген” знае, че Турция е член на общия пазар, но не спазва правилата му за държавни субсидии. Концернът “Фолксваген” се обогати от факта, че Ердоган ще наруши правилата и не изпълнява правилата на общия пазар“, казва Плевнелиев в пространно интервю в близкия до управлението вестник „24 часа“.

"В тезата на управляващите може и да има аргументи. Но същественият въпрос е, че не това е причината България да загуби съревнованието с Турция", отбелязва Иванов.

Големите европейски автомобилни концерни имат не един завод в Централна и Източна Европа. А всички тези страни, или поне достатъчно голяма част от тях, са част от Европейски съюз и също са спазвали правилата за държавна помощ. В поредица от свои анализи германските медии, позовавайки се на източници от VW, сочеха като основен аргумент в избора на Турция големия пазар, подготвените кадри и опитът на страната в автомобилната индустрия.

Така стигаме до любимата лъжа за автомобилната индустрия в България. Тя често е подхранвана от министър-председателя Борисов при неговото любимо мероприятие – „откриване на завод“.

Цитират се думите на Плевнелиев как в България вече 250 автомобилни фабрики с 65 000 работни места. Но това не са предприятия за сглобяване на автомобили.

По данни на ACEA от септември 2019 г. в ЕС има 229 (в Европа общо са 309) фабрики, в които се сглобяват автомобили, или такива, които имат отношение към автомобилопроизводството. На картата България присъства единствено с бившия автомобилен завод на „Литекс Моторс“ в Ловеч, където се сглобяваха китайски коли.

За сравнение в конкурентната Турция има 10 автомобилни завода. В Румъния те са три, колкото има и в Сърбия.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари