САЩ спира с лотарията за зелени карти?

0
Двама сенатори са внесли във вторник законопроект, който предвижда лотарията със "зелени карти", въведена през 1995 г., да остане в историята
Двама сенатори са внесли във вторник законопроект, който предвижда лотарията със "зелени карти", въведена през 1995 г., да остане в историята

Републиканците в Конгреса на САЩ внесоха законопроект, който ще намали наполовина издаваните "зелени карти" и ще сложи край на лотарията със "зелени карти".

Двама сенатори - Том Котън и Дейвид Пердю, са внесли във вторник законопроект, който предвижда лотарията със "зелени карти", въведена през 1995 г., да остане в историята. В момента тя дава възможност на близо 50 000 души да имигрират в САЩ всяка година, като половината от тях са африканци, предаде OFFNews.

Освен това законопроектът предвижда забрана за постоянно пребиваващи със "зелена карта" да спонсорират някои от членовете на семействата си, които живеят в чужбина. Според законопроекта притежателите на "зелена карта" ще могат да спонсорират само своите съпрузи и непълнолетни неженени деца, като се прави временно изключение за болни родители.

Вносителите на законопроекта са убедени, че приемането му ще намали с 50% издаваните "зелени карти". Предложението потвърждава още веднъж убеждението на републиканците и на президента Доналд Тръмп в частност, че легалната имиграция застрашава американските работници.

Републиканците, които отдавна искат да се въведе тази промяна, са на мнение, че случайният принцип на разпределение пречи в страната да приижда квалифицирана работна ръка. Законопроектът поставя и таван от 50 000 бежанци, които САЩ може да приеме на година.

През 2016 г. Вашингтон е приел близо 85 000, а Барак Обама възнамеряваше да разшири програмата до 110 000 души годишно.

Източник: OFFNews
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари