САЩ съди Apple

0
Делото е за злоупотреба с монополно положение
Делото е за злоупотреба с монополно положение

Делото е за злоупотреба с монополно положение

Американското министерство на правосъдието и 15 щата заведоха дело срещу корпорация Apple за монополизиране на пазара на смартфони и подтискане на конкуренцията.

Според обвиненията компанията използва контрола си над iPhone за незаконно ограничаване на съперници и възможностите на потребителите.

Според главния прокурор технологичният гигант е постигнал дял от над 65 процента от американския пазар на смартфони не с конкурентни заслуги, а чрез нарушаване на федералното антритръстово законодателство.

В жалбата се твърди, че Apple пречи на растежа на нови приложения и подрива достойнствата на конкурентните продукти, съобщава БНТ.

Според обвинението Apple се опитва да попречи на иновациите и да задуши конкурентите. Посочва се, че компанията "подкопава приложения, продукти и услуги, които биха направили потребителите по-малко зависими от iPhone, а също насърчават оперативната съвместимост и по-ниските разходи за потребителите и разработчиците.

"Ние твърдим, че Apple е използвала стратегия, която разчита на изключващо, антиконкурентно поведение, което вреди както на потребителите, така и на разработчиците", заяви Мерик Гарланд, главен прокурор на САЩ.

Жалбата изброява редица порочни практики на Apple, като блокиране на приложения с широка функционалност, потискане на мобилните облачни стрийминг услуги, ограничаване на цифрови портфейли на трети страни и намаляване на функционалността на смарт часовници от други производители.

"Както е посочено в нашата жалба, твърдим, че Apple консолидира монополното си положение не като прави собствените си продукти по-добри, а като прави другите продукти по-лоши", допълни Мерик Гарланд.

Технологичният гигант обяви, че ще води енергична съдебна битка и отрече твърденията. Делото застрашава принципите, които отличават продуктите на Apple на силно конкурентни пазари, заяви представител на компанията.

Според говорителя съдебна загуба би попречила на способностите на компанията да създава технология, която хората очакват от нея.

Европейските антимонополни регулатори ще разследват Apple, Meta и Google съгласно правомощията си по Закона за цифровите пазари на Евросъюза, съобщават източници на Ройтерс.

Разследването ще бъде обявено през следващите дни, а решения се очакват преди края на мандата на ресорния заместник-председател на Еврокомисията Маргрете Вестагер през ноември.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари