САЩ: Русия може да нападне Украйна на 16 февруари

0
САЩ са информирали съюзниците си в Европа, че очакват руско нападение над Украйна още следващата сряда
САЩ са информирали съюзниците си в Европа, че очакват руско нападение над Украйна още следващата сряда Снимка: Дойче Веле

Ситуацията около Украйна се изостря

САЩ са информирали съюзниците си в Европа, че очакват руско нападение над Украйна още следващата сряда, пише "Шпигел". След САЩ, и Германия призова гражданите си да напуснат Украйна.

Предупреждението звучи сериозно: очакваното руско нападение над Украйна може да започне идната сряда. То се основава на последните сведения на американските тайни служби, които са информирали съюзниците на САЩ от НАТО, предава Дойче Веле

На службите са известни и редица детайли около планираното нападение, в това число маршрутите на настъплението, кои руски части ще участват в него и какви задачи са им поставени. Като възможна начална дата за нападението се посочва 16-и февруари. Както уточнява "Шпигел", данните се основават на сведения от дипломатически и военни източници. Според тях, американците са прихванали информации, които говорят красноречиво за това, че руското ръководство подготвя военните за начало на операцията идната сряда.

Уточненията от Берлин гласят, че подадената информация е много детайлна и подкрепена с данни от различни източници. И въпреки това е много трудно да се правят категорични изводи относно това дали предстои непосредствено руско нападение. Според експерти не е изключено този ход на САЩ да е с превантивна цел - да осуети евентуални руски планове за нападение.

В Белия дом съветникът на президента Джо Байдън по въпросите на националната сигурност Джейк Съливан е отказал да коментира тези информации. "Не казваме, че президентът Путин е взел окончателно решение", заяви той пред журналисти.

И германците бяха призовани да напуснат Украйна

В Австралия, където е на посещение, американският държавен секретар Антъни Блинкен предупреди, че очакваното руско нападение може да започне още преди края на Олимпийските игри в Пекин на 20-и февруари. Малко преди това президентът Джо Байдън призова американските граждани в Украйна да напуснат страната незабавно, какъвто призив отправи междувременно и федералното правителство в Берлин.

Американски медии пък съобщиха за проведено в четвъртък късно вечерта в оперативната зала на Белия дом спешно заседание на ключовите съветници по сигурността. В петък САЩ са информирали съюзниците си в НАТО за събраната оперативна информация, а в следобедните часове президентът Байдън е провел телефонна конференция с всички държавни и правителствени ръководители от ЕС. Поканени са били и председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен, и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Операцията крие рискове за Русия

Ако наистина се стигне до нападение, една срещу друга ще се изправят две неравностойни армии, сравнявани с Давид и Голиат. Руската значително превъзхожда украинската, което обаче съвсем не означава, че едно евентуално нападение срещу Украйна не крие опасности за руснаците.

В сравнение с 2014-а година, когато Русия анексира Крим, украинската армия е значително модернизирана, а войниците са по-добре обучени, за което и НАТО изигра важна роля. Подобрено е и въоръжението: Украйна вече има турски бойни дронове "Байрактар TB2", в чиято нападателна мощ руските сили имаха възможност да се убедят в Сирия. Освен това украинската армия разполага и със свръхмодерните противотанкови ракети "Джавелин FGM-1248", които сами намират целта. Една такава ракета струва 100 хиляди щатски долара, а САЩ вече са доставили на Украйна няколкостотин.

И още един фактор, наред с числеността и въоръжението, ще е определящ за изхода от възможен военен сблъсък: "Ще зависи от това как са разположени бойните части от двете страни, кой къде и с какви резерви разполага, колко бързо могат да бъдат прехвърляни подкрепления и колко ефективно е в състояние да отбива кибератаки Украйна" казва пред списание "Фокус" Хайнрих Браус от Германското дружество за външна политика.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    1
    Украйна - сценарий
    Поводът за настоящата криза е едно правителствено решение. В края на 2013 г. украинското правителство отказа да подпише договор за асоцииране с Европейския съюз. Това предизвика остра международна реакция и провокира вътрешнонационални протести. Официалната позиция на правителството е, че условията на ЕС обричат страната на безработица, икономически крах и по същество противоречат на националните интереси. Отказът на правителството да ратифицира споразумението с ЕС де факто е геополитическа победа на Русия, която няма интерес от приобщаването на Украйна към европейското икономическо влияние. След загубата на позиции в прибалтийските републики и Грузия, Москва е изключително внимателна към останалите членове на голямото постсъветско “семейство”. В крайна сметка нито правителството преоцени решението си за отказ за споразумение с ЕС, нито антиправителствените и проевропейски сили склониха да се примирят със ситуацията. И така се започна кървавата конфронтация в Киев и другите градове на страната... Географското бъдеще на Украйна е застрашено. Политическата, лингвистичната и електоралната нееднородност на Украйна поставят под съмнение възможността й да оцелее като нация, защото нацията е общност, в която хората имат общи ценности и национален идеал, който да следват. Това в Украйна очевидно отсъства. В допълнение нито ЕС, нито Русия са склонни да отстъпят от позицията си в геополитическата игра, в която жертва са обикновените хора на Украйна. По този начин бъдещето на единна Украйна изглежда застрашено и непредсказуемо. Ще минат доста години преди украинците в разговор с чужденци да нямат нужда да се обясняват, че не са руснаци или поляци.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари