Сърбия иска да разположи военни и полиция в Косово

0
Ще питаме мироопазващите сили на НАТО за позволение, заяви президентът Александър Вучич
Ще питаме мироопазващите сили на НАТО за позволение, заяви президентът Александър Вучич Снимка: GettyImages

Ще питаме мироопазващите сили на НАТО за позволение, заяви президентът Александър Вучич

Сърбия ще поиска от миротворците от НАТО да ѝ позволят да разположи сръбски войници и полицаи в Косово, макар да смята, че едва ли има вероятност искането ѝ да бъде одобрено, каза днес президентът Александър Вучич, цитиран от световните агенции.

Вучич каза на пресконференция в Белград, че ще отправи искането в писмо до командващия силите на НАТО.

Изявлението на Вучич беше направено след поредица от инциденти между косовските власти и сърбите, които са мнозинство в северните райони на Косово.

За пръв път Белград иска разполагане на войски в Косово, съгласно разпоредите на резолюция на Съвета за сигурност на ООН, сложила край на войната от 1998-99. Тогава НАТО се намеси срещу Сърбия, за да защити Косово, където албанското население е мнозинство.

В резолюцията се казва, че Сърбия може да разположи до 1000 военни, полицаи и митнически служители в православни религиозни обекти, в райони със сръбско мнозинство и на гранични пунктове, ако такова разполагане бъде одобрено от командващия силите на KFOR.

По времето, когато това беше одобрено, Косово беше международно признато за част от Сърбия. Със западна подкрепа през 2008 г. Косово обяви независимост от Сърбия.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    3
    С.С.
    Е и какво ще направи Путин, и неговите милионери, какво ? Ще му позволят да им наруши рахатлъка заради тоя сръбски маркуч ,който призна ,че Русия е агресор !
  • 5
    2
    12345
    Дали на всички е ясно, че ако нато посегне на Сърбия Путин ще застане зад нея и ще стане страшно.
  • 3
    1
    ljhjkh
    men srbte mi haresvat pove4e ot makedoncite
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари