Съкращават 100 преподаватели във Великотърновския университет

0
Освобождаването на служителите се налага заради 6 милиона дългове на университета
Освобождаването на служителите се налага заради 6 милиона дългове на университета Видео: БНТ

100 преподаватели и служители на Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“ ще бъдат освободени.

Решението на ръководството се налага като оздравителна мярка за справяне с финансовата криза и натрупаните близо 6 милиона лева дългове и за оптимизация на разходите.

Всички хабилитирани преподаватели, навършили задължителната възраст, предстои да бъдат пенсионирани. В пенсия ще излязат и хора от административния и помощния персонал.

Това товари финансите на университета с близо 750 хиляди лева годишно и няма как да издържим. Не можем да работим по обратния начин – да подсигурим работа на хората на пенсионна възраст, а пък за другите да няма работа“, каза проф. Христо Бонджолов, ректор на ВТУ, информира БНТ.

16 длъжности ще бъдат съкратени, а acиcтeнтите, които не са успели да защитят докторантури, ще бъдат освободени. Спрени са конкурсите. Броят на заместник-ректорите също ще бъде редуциран от четирима на трима. Ректорът на Великотърновската Алма матер подчерта нуждата от въвеждане на ред и на структурно ниво.

Преди четири години назад те са знаели, че ако не свършат тази работа, ще трябва да бъдат освободени от работа. Тези 4 години изминаха. Сега тези, които не са спазили условието, което са приели, че трябва да станат доктори, ще си тръгнат. Освобождавам заместник-ректора по научната дейност, защото точно тук са сериозните проблеми на университета“, каза проф. Христо Бонджолов, ректор на ВТУ.

Изпълняващият длъжността проф. Николай Проданов заяви, че решение на академичния съвет за неговото освобождаване на този етап няма.

Всички тези мерки за финансово оздравяване бяха поднесени на академичния съвет от страна на професор Буров. Думите на господин ректора бяха казани извън рамките на предложението на професор Буров и общо взето имаха някакъв пожелателен характер“, каза проф. Николай Проданов, зам.-ректор по научната дейност.

За средата на юли е насрочен следващият академичен съвет, на който Проданов предполага, че ще бъде предложено за гласуване съкращаването му. Междувременно ректорът заяви, че 2 милиона лева от бизнес спонсори ще бъдат използвани за неразплатените преподавателски заплати. Висшето учебно заведение очаква и финансова помощ от държавата в размер на 2 милиона лева.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари