Съдия Велизар Бойчев запозна ученици с Конституцията

1
Оживен дебат предизвика въпрос от ученичка „Защо гласуват и българите, живеещи постоянно в чужбина?“
Оживен дебат предизвика въпрос от ученичка „Защо гласуват и българите, живеещи постоянно в чужбина?“ Снимка: Районен съд – Русе

Оживен дебат предизвика въпрос от ученичка „Защо гласуват и българите, живеещи постоянно в чужбина?“

Открит урок по Конституция изнесе съдия Велизар Бойчев от Районен съд – Русе пред ХІ В клас на АЕГ „Гео Милев“ Русе. Събитието бе посветено на предстоящия Ден на Българската конституция 16-ти април.

Целта на урока бе да запознае учениците с историческите факти, съпътстващи изготвянето на първия български основен закон през 1879 г. и промените, които е претърпял до наши дни. Съдия Бойчев отбеляза, че Търновската конституция възстановява българската държавност, поставя началото и създава стабилна основа на конституционализма в България. Тя застъпва основните граждански и политически права и свободи и е определяна като една от най-демократичните за своето време.

Оживен дебат предизвика въпрос от ученичка „Защо гласуват и българите, живеещи постоянно в чужбина?“. В дискусията, предизвикана от провелите се в неделя избори, се включи целия клас. Съдия Бойчев подчерта, че съгласно Конституцията на Република България, изборите се произвеждат въз основа на общо, равно и пряко избирателно право, т.е. всеки пълнолетен български гражданин, независимо от това къде живее, има право да гласува.

Инициативата е в изпълнение на Образователна програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“, която е насочена към учениците с цел формиране на правна грамотност и култура, спазване на законите, ограничаване на негативните модели на поведение, изграждане на доверие в съдебната власт. Единадесетокласниците получиха като подарък книжно издание на Конституцията, удостоверения за участието си в програмата и образователни брошури, осигурени от Висшия съдебен съвет.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    1
    весо
    Това е страхотно само че да вземе и колегите си да запознае че голяма част хабер нямат от нищо.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Мъж, който си прави сам мусака и пълнени чушки, на практика е недостъпен!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари