Съдия Велизар Бойчев дискутира правни теми с ученици от АЕГ „Гео Милев“

0
Магистратът обърна внимание на разликата между граждански, наказателни и административни дела
Магистратът обърна внимание на разликата между граждански, наказателни и административни дела Снимка: Районен съд - Русе

Магистратът обърна внимание на разликата между граждански, наказателни и административни дела

Съдия Велизар Бойчев от Районен съд - Русе гостува на ХІІ В клас от АЕГ „Гео Милев“.

Срещата започна с коментар по актуалната тема за промяна на Конституцията и въпрос към бъдещите абитуриенти, дали знаят кои са трите власти в Република България. Учениците мигновено отговориха на този въпрос, показвайки правната си култура.

Лекцията премина в дискусия, при която учениците бяха изключително активни. Съдия Бойчев разясни видовете съдилища в страната, както и инстанциите, през които може да премине едно дело. Внимание бе обърнато и на разликата между граждански, наказателни и административни дела.

Учениците научиха етапите, през които преминава един сигнал до образуването на наказателно дело. Разяснени бяха начините за сезиране на прокуратурата за престъпление, включително функциите на наблюдаващия прокурор, воденето на досъдебното производство и започването на съдебната фаза на процеса.

Като магистрат с дългогодишен опит в наказателното отделение на Районен съд - Русе, господин Бойчев разясни какви са функциите на съдията и разшири познанията на учениците за тази професия.

Събитието бе част от Образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“, по която АЕГ „Гео Милев“ и Районен съд – Русе са партньори.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    2
    Сетих се за....
    Съдия-я-ята, съдия-я-ята.....
  • 7
    1
    Казанската афера
    Дейвид Боуи!😁
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари