Ученици от АЕГ „Гео Милев“ се запознаха с професията „съдия“

1
Съдия Велизар Бойчев разясни разликата между граждански, наказателни и административни дела
Съдия Велизар Бойчев разясни разликата между граждански, наказателни и административни дела Снимка: Районен съд - Русе

Съдия Велизар Бойчев разясни разликата между граждански, наказателни и административни дела

На 18 януари учениците от XI Б клас от АЕГ „Гео Милев“ се запознаха със съдия Велизар Бойчев от Районен съд - Русе. Магистратът представи тема за Конституцията на Република България, акцентира и разясни на гимназистите последните промени в основния закон.

Лекцията премина в обсъждане на съдебната система в страната, нейната структура и родовата подсъдност между районните и окръжните съдилища като първа инстанция, както и компетентните органи при обжалване на първоинстанционния акт. Внимание бе обърнато и на разликата между граждански, наказателни и административни дела.

Като магистрат с дългогодишен опит, господин Бойчев наблегна на наказателното производство, като разясни ролята на следствието, прокуратурата и съда. Учениците се запознаха с професията на „съдията“ и неговите функции.

Предстоят и други инициативи, с които Районен съд – Русе ще подпомогне формирането на правна грамотност и култура в подрастващите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    8
    храбрият шивач
    А кога ще запознаят учениците от СПТУ по шев и кройка с професията съдия? То в Булгаристан очевидно всяко говедо е подходящо за нея.
  • 1
    7
    До долупишещите
    Не искам да съм адвокат на съдия Бойчев, но той е човек минал по всички стъпала на кариерата. И никъде не се твърди, че той е вещ познавач по граждански дела. Написано е, че е обяснил разликата между граждански, наказателни и административни дела. Нещо което го знаят всички студенти по право, така че той правилно е обьснил на учениците тези разлики. А така също в статията коректно е написано, че акцентът е бил върху наказателната материя, там където му е силата. Но защо всички делиорманци, които завладявате Русе сте изтъкани от толкова злоба и завист
  • 1
    6
    Спонсор
    ГОЛЕМИ специалисти като ДЕСА ОБЩАТА! Затова Русчука мирише на Дуловска СПЕРМА отдалече!
  • 3
    5
    Мунчо
    Нещо за Дейвид Бауи не им ли е обяснил?
  • 8
    4
    бре, бре,
    тва русенчето пенкелер моМче бря?!? Вчера спец по кръводаряване, днеска по право, ей, има врат за кмет тва моМче, ама няма село за него!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари