С послание за Обединение завърши похода "По стъпките на Хаджи Димитър"

2

Тридневният поход „По стъпките на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа“ за четвърти пореден път завърши на историческия връх Бузлуджа, където през юли 1868 година се извършва последния акт на разигралата се кървава драма.

Драма, която привлича вниманието на стара Европа. Драма, която със своя пушечен гръм възвестява на света, че българският народ е развял решително знамето на свободата.

Емоционалното стартиране на похода до с. Новград вдъхнови участниците в него. По-запознатите през цялото време предаваха на начинаещите походници известни тям исторически факти и събития, като тези, че и двамата воеводи са родени през май 1840 година – Хаджи Димитър в Сливен, а Стефан Караджа в с. Ичма, Ямболско.

И двамата изучават и са горещи привърженици на четническата тактика на Георги Сава Раковски. Хаджи Димитър е бил през 1863 г. знаменосец в дружината на Панайот Хитов, а Стефан Караджа е участвал в легията в Белград и се познава лично с Васил Левски. И двамата участват и ръководят поотделно и заедно чети, които няколкократно преминават в България през р. Дунав. Последното общо дело на двамата велики българи е пример с историческо значение за героизъм. През месец юли 1868 година, те и тяхната чета водят поредица от сражения от Дунава до Балкана и трасират пътя на последвалите ги по-късно борци за народна свобода.

Цветя на признателност бяха поднесени на паметници и паметни плочи по пътя на четата – в селата Новград, Хаджи Димитрово и Карайсен. Много често в очите на походниците можеха да се видят сълзи на признателност пред героизма на двамата смели воеводи, останали завинаги само на 28 години.

Организаторите на събитието получиха няколко поръчения от участниците в него. Отчитайки голямото историческо значение на похода, беше предложено той да се включи в годишната програма на туристическо дружество „Приста“ и постепенно да се разшири в събитие с регионален и национален характер.

Базирайки се на твърденията на местните жители, че знамето на четата е осветено в църквата на с. Хаджи Димитрово, беше изразена тревога от състоянието на последната и желание за нейното спасяване чрез извършване на спешни и неотложни ремонтни и възстановителни дейности.

Както при стартирането, така и в самия край на похода, участниците в него бяха емоционално подкрепени от доц. д-р Стефко Бурджиев – областен управител на Област Русе. Един от постоянните участници в похода, учителят по български език, Иван Кънчев, му предаде 2 авторски тематични стихотворения – Признателност (юли 2015 г.) и  По пътя на четата (8 юли 2016 г.), написани по време на участието му в походите.

Организаторът на участниците в похода от гр. Борово и Секретар на туристическо дружество „Белите брези“ – Здравко Иванов изненада приятно Русенския Губернатор с безценен символичен дар, донесен от далечното украинско село Мало Перешчепино, намиращо се на 13 километра южно от град Полтава.

Подавайки му пръст от гроба на мъдрия български владетел хан Кубрат, Здравко се обърна към г-н Бурджиев с думите: „Кубрат безспорно е от най-значимите личности в българската история, най-вече с обстоятелството, че обединява прабългарите и първи дава тласък на бъдещата трайна българска държавност, изразила се впоследствие в съществуването на Дунавска и Волжка България. Предавам Ви тази пръст с дълбокото съзнание, че обединението на българите е важно както при хан Кубрат, така и днес. Днес когато почитаме подвига и саможертвата на Хаджи Димитър, Стефан Караджа и четниците, ние участниците в настоящия поход призоваваме Вас и всички управляващи – нека се обединим, нека заедно да мислим, творим и работим за милото ни Отечество“ .

Г-н Бурджиев прие символичния подарък и увери присъстващите, че разбира неговото послание. Той обеща да организира и да подкрепя такива обществено-полезни инициативи, които съхраняват историческата народна памет и я предават от поколения на поколения. Сподели, че традиционният вече поход „По стъпките на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа“ се организира в партньорство между Сдружението на бившите областни управители, Областна администрация и Туристическо дружество „Приста“.

Това партньорство е едно добро начало, което предстои да се развие и обогати и е доказателство за добро намерение и желание за спазване на Крумовите завети, за обединяване в полза на общите човешки ценности.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари