Русенци тръгнаха по стъпките на Хаджи Димитър и Стефан Караджа

2

За девети път се организира поход в памет на легендарната чета

От белокаменния паметник на брега на Дунав в близост до Новград бе дадено началото на националния поход „По стъпките на Хаджи Димитър и Стефан Караджа“. Проявата се организира за девета поредна година по инициатива на Областна администрация в Русе и с активното съдействие на Община Ценово. По стъпките на борците за свобода, които преди 155 години разбуниха духовете не само в поробена България, но и в Европа, тръгнаха близо 50 души. В продължение на три дни ще посетят местата, където четата, предвождана от двамата войводи, е водила кръвопролитни битки с редовна турска войска и башибозук. Походът ще завърши в подножието на връх Бузлуджа, където по традиция ще се проведе възстановка на последното сражение. Към русенската група се присъединиха членове на Туристическо дружество „Узана“ от Габрово.

В местността „Янково гърло“, където четата слиза на българския бряг, преди шестдесет години признателните потомци издигат паметник. Белокаменният монумент се вижда от стотици метри и от всички плавателни съдове, пътуващи по реката. Сред гостите, дошли да почетат паметта на четниците и двамата войводи бяха председателят на Общинския съвет в Ценово Георги Георгиев, общински съветници и представители на местната структура за запасното войнство.

„Днес, 155 години след подвига на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа, ние се прекланяме пред саможертвата на 125- те четници, а това е повод за национална гордост. През годините паметта за саможертвата на борците за свобода остава жива, имената на героите са вградени в пантеона на безсмъртието със златни букви. Подвигът на четниците и двамата войводи винаги ще продължава да подклажда народната любов, защото техният път от Новград до връх Бузлуджа е път на безсмъртието, път който остава величава следа в тринадесетвековната българска история“, подчерта в изказването си Тодорина Тодорова - председател на Народно читалище „Христо Ботев“ в Новград.

Отец Виктор отслужи заупокойна молитва, а походните запалиха по свещичка в памет на героите, дали живота си за свободата на България. Пред паметника бяха положени венци и цветя от институции и организации.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари