С новата Honda зареждате дома си с ток за седмица

0
Цената на автомобила е 62 800 долара
Цената на автомобила е 62 800 долара

Докато целият свят се възхищава на новите електромобили, Honda не забравя другия вид алтернативно горивоводородът. Японската компания произвежда водородни автомобили още от 1980 г., но най-новият модел е нещо наистина впечатляващо.

По време на голямото автомобилно изложение в Токио Honda представи новия петместен седан FCXClarity. Под седалките на този автомобил е поставен плосък литиево-йонен акумулатор, в който се натрупва електричеството от изгарянето на водорода. Използва се електрически двигател, който получава енергия от акумулатора. Пробегът на Honda FCX Clarity е 700 км, предаде Economic.bg.

Производителят значително е намалил цената на водородната горивна клетка, като в същото време нейните размери са намалени с над 30% и сега тя е голяма колкото обикновен двигател V6. Сега горивната клетка свободно се събира под капака на автомобила и подобна конструкция се представя за първи път. Резервоарите с водород са разположени под задните седалки.

Горивната клетка осигурява 100 KW мощност, а задвижващият електромотор е с мощност 130 KW.

За решаване на проблема със зареждането на водород Honda анонсира компактната инсталация Smart Hydrogen Station за хидролиза в домашни условия. Компанията все още не е обявила цената и началото на продажбите на това интересно устройство, но ако получаването на водород в домашни условия стане достъпно, то това значително ще повиши популярността на водородния двигател.

Това не е всичко: Honda FCX Clarity, оборудвана с трансформатора Power Explorer 9000 (на снимката), може с помощта на свята водородна горивна клетка да осигури електрическа енергия за дома и да замести обикновената електрическа мрежа. Водородът в заредените резервоари на автомобила е достатъчен да захранва всички битови уреди и електроника в продължение на 7 дни.

Honda FCX Clarity наистина може да се окаже идеалният автомобил за пътешествия, понеже може да осигури електрическа енергия за хладилник, компютър, сателитна телевизия и Интернет.

Цената на Honda FCX Clarity за Япония е 7,66 млн. йени, или около 62 800 долара.

Източник: Economic.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари