С колко ще се оскъпят продуктите у нас след въвеждането на тол таксите?

0
Най-сериозен ще е ръстът при превоза на брашното, хляба и другите видове тестени изделия, както и на млечните продукти, безалкохолните напитки и минералната вода - с 11%
Най-сериозен ще е ръстът при превоза на брашното, хляба и другите видове тестени изделия, както и на млечните продукти, безалкохолните напитки и минералната вода - с 11% Снимка: БГНЕС

Министерски съвет одобри размера на ТОЛ таксите, които влизат в сила от догодина.

Те ще бъдат изплащани на километър от товарните превозни средства с маса между 3,5 и 12 тона, а цената ще е между 4 и 7 стотинки, в зависимост от емисионния клас на камиона. Тол системата ще бъде стартирана на първи март и ще обхваща 6050 км. от общо 20 хил. км. пътна мрежа. Цената на винетките догодина ще остане без промяна.

Според анализ на Световната банка, която е консултирала Агенция "Пътна инфраструктура" при въвеждането на ТОЛ системата, мярката ще оскъпи значително транспорта на много стоки за българските потребители. Най-сериозен ще е ръстът при превоза на брашното, хляба и другите видове тестени изделия, както и на млечните продукти, безалкохолните напитки и минералната вода, показва документът. Той ще нарасне с почти 11%, пише Money.bg.

Малко по-малко ще се оскъпи и транспортирането на алкохолните продукти - с 10,7%, следвано от захарните изделия и месните продукти с по 10,5%. Най-малък ще е ръстът на разходите за превоз на зеленчуците (7,3%).

Така само новата ТОЛ система ще доведе до поскъпване на някои продукти от между 0,1% и почти 4%. Най-силно засегната ще е цената на безалкохолните напитки, която се очаква да нарасне с до 4% в резултат от нововъведението на републиканската пътна мрежа, следвана от тази на брашното (2,28%), хляба (1,7%), млякото (1,54%), алкохолните напитки (1,15%) и киселото мляко (1,08%).

Цените на превоза на пътници също ще се покачат. Най-значително ще бъдат засегнати маршрутите Пловдив - Стара Загора (6,4%), Русе - Силистра (6,3%) и Пловдив - Сливен (5,9%), следвани от Плевен - Ловеч и Пловдив - Бургас, с към 4,6%.

В парично изражение, в резултат на въвеждането на ТОЛ системата цената на билетите ще нарасне с между 1 лв. (София - Варна) и 5 стотинки (Пловдив - Пазарджик). Очаквано, по-високо поскъпване се наблюдава при дългите линии, например между Пловдив и Бургас - от 88 стотинки. Интересното е, че след въвеждането на ТОЛ таксите цената на автобусния билет между София и Перник ще спадне символично - с 2,2% или 6 стотинки.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари