С колко ще поскъпнат цигарите през 2016 година?

0
Вече започна поетапнното поскъпване на цигарите за тази година, дължащо се на увеличението на акциза
Вече започна поетапнното поскъпване на цигарите за тази година, дължащо се на увеличението на акциза

Вече започна поетапнното поскъпване на цигарите за тази година, дължащо се на увеличението на акциза.

По-евтините цигари ще се покачат с 20 до 30 стотинки, а най- скъпите кутии ще скочат с близо два лева, като цената на евтините цигари ще се покачва по-бавно от тази при скъпите.

Промените в цените на цигарите се дължат на измененията в Закона за акцизите и данъчните складове и се налагат заради синхронизирането с европейска директива, според която общият акциз върху цигарите трябва да представлява най-малко 60 на сто от средно претеглената продажна цена на дребно на освободените за потребление цигари и не може да е по-нисък от 90 евро за 1000 къса, независимо от средно претеглената продажна цена на дребно.

Според предоставената справка от финансовото министерство, ако кутия с 20 къса цигари миналата година е струвала 4,40 лева, то за нея от тази година пушачите ще плащат 4,63 лева.

При цена на кутия от 5,20 новата ще бъде 5,55.

По-скъпите тютюневи изделия от 7 лева ще струват 7,95, а за кутиите с най-високи цени от 10 лева скокът ще бъде до 11,94 за кутия.

Поетапното поскъпване обаче не спира с тази година, увеличение ще има и през следващите две. Например цената на кутия цигари от 4,70 лева през 2015 ще се промени на 4,89 тази година, догодина ще струва 5,11, а през 2018 - 5,36. За по-евтините цигари, струващи 4,40, след 2 години ще плащаме 5,01 лв.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпи, сега вече сме женени и можеш да пиеш по-малко бира!
- Започваш да звучиш като бившата ми жена!
- Ооо, не знаех, че си бил женен!
- Не съм бил!!!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари