Украйна унищожи руски ракетен крайцер

1
"Циклон" е бил последният въоръжен с крилати ракети руски кораб, базиран в Крим
"Циклон" е бил последният въоръжен с крилати ракети руски кораб, базиран в Крим Снимка: архив

Ударът е бил нанесен преди три дни в окупирания Севастопол

Украйна заяви днес, че е унищожила руски военен кораб, въоръжен с крилати ракети, на окупирания от Москва полуостров Крим при операция в неделя.

Украинските военни съобщиха, че са извършили атака с оръжия с голям обсег, унищожила руски миночистачен кораб, и добавиха, че се нуждаят от повече време, за да потвърдят какви са другите щети.

"Според актуализирана информация украинските сили за отбрана са ударили руски ракетен крайцер "Циклон" в Севастопол през нощта на 19 май", съобщи военното командване на Украйна, предаде БТА.

По-късно украинските военноморски сили съобщиха в социалната платформа "Екс", че корабът е бил "унищожен". Руското министерство на отбраната съобщи в неделя, че силите му са свалили 9 произведени в САЩ ракети с голям обсег АТАКМС над Крим.

Ройтерс не е в състояние да провери тази информация чрез независими източници. Засега няма коментар от страна на Русия.

Според говорителя на украинския военноморски флот Дмитро Плетенчук "Циклон" е бил "последният въоръжен с крилати ракети руски кораб", базиран на полуострова, който през 2014 г. Москва завзе и анексира. По думите му корабът никога не е изстрелял нито една крилата ракета, докато е бил на активна бойна служба.

Плетенук заяви, че от петте руски военни кораба от този тип два са били унищожени, два са били върнати в Каспийско море, а един в момента се намира в корабостроителница.

Представители на украинските власти твърдят, че атаките са позволили на Украйна да получи предимство в района на Черно море и да подкопае способността на Москва да нанася ракетни удари по цели на украинска територия откъм морето.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    3
    Искрен
    Пълни глупости,естествено, на такива измищльотини може да вярват единствено ДеБилни небинарни травестити. Междувременно още няколкостотин укронацисти са моГилизирани, а настъплението към Харков върви по план! Зеленски е напълнил наркоманските си гащи, усеща че скоро идва въжето и уличния стълб!
  • -4
    2
    Искрен
    руският черноморски флот стана подводен
  • 7
    1
    7tj3
    Севастопол не е окупиран от 2014, сега е освободен.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама си говорят:
- Значи, врачка ти предсказа, че жена ти ще те напусне?
- Не точно, но каза че ми предстои прекрасен живот!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари